Lidovci nesouhlasí s fúzi pojišťoven

5. 8. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
KDU-ČSL nesouhlasí s fúzí České národní zdravotní pojišťovny (ČNZP) s Hutnickou zdravotní pojišťovnou (HZP), kterou minulý týden schválilo ministerstvo zdravotnictví. Na tiskové konferenci to dnes řekla první místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová. Sloučením subjektů vznikla Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) se 700.000 pojištěnců...


Podle Šojdrové znamená tento krok omezení konkurence mezi pojišťovnami a bude mít dopad na kvalitu péče o pacienty.

„Obáváme se, že dojde k omezení konkurence při správě zdravotního pojištění a omezení výběru pro pacienty, poskytovatele péče a nakonec ke zdražení péče,“ řekla Šojdrová.

„Vláda řekla, že nebude dělat žádná zásadní rozhodnutí, která by podstatně změnila vztahy v poskytování péče. Toto je zásadní rozhodnutí,“ dodala na adresu přechodného kabinetu premiéra Jana Fischera Šojdrová.

Ve fúzi ČNZP a HZP figuruje bývalá Zdravotní pojišťovna Agel třineckého podnikatele Tomáše Chrenka. Ta se v červnu sloučila s HZP. Roční obrat všech tří sloučených subjektů by měl dosahovat 15 miliard korun a pět miliard bude mít na bankovních kontech. Nově vzniklá ČPZP je třetí nejsilnější zdravotní pojišťovnou v Česku.

Chrenek získal většinu ve správní radě HZP loni v listopadu. Agel měl stomilionový dluh, ten nyní přešel na nový subjekt. Chrenkův vliv se touto fúzí rozšířil ze severu Moravy na celou republiku, protože ČNZP má klienty ve všech českých regionech.

Lidovci kritizovali již červnovou fúzi Agelu s HZP, ke které došlo v týž den, kdy se sněmovna shodla na zpřísnění podmínek pro slučování. Šojdrová společně s Jiřím Carbolem a Ludvíkem Hovorkou tehdy vyzvali Fischera, aby odvolal ministryni zdravotnictví Juráskovou a jejího prvního náměstka Marka Šnajdra.

„Vedení ministerstva pohrdlo jasnou vůli Poslanecké sněmovny jako legitimního představitele občanů České republiky,“ napsali poslanci v tiskové zprávě. Šnajdr po zveřejnění výzvy trojice lidoveckých poslanců ČTK tehdy řekl, že ministerstvo zdravotnictví rozhodovalo ve správním řízení a muselo dodržet platný zákon.

Podmínky pro fúze má zpřísnit novela zákona o zdravotních pojišťovnách. Počítá mimo jiné s tím, že kdo si o povolení zřídit pojišťovnu teprve zažádá, nesmí vlastnit zdravotnické zařízení. Společnost Agel sdružuje vedle zdravotní pojišťovny i řadu nemocnic, ambulancí a lékáren. Zpětně na ni ale nelze nové podmínky uplatnit.

V kuloárech se hovoří o další možné fúzi se Zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance. Pokud by se uskutečnila, společný ústav by dosáhl milionu pojištěnců. Zatím nejsilnější zaměstnanecká pojišťovna - Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - má 1,2 milionu pojištěnců, Všeobecná zdravotní pojišťovna 6,5 milionu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?