Lidovci se spojili s ČSSD proti poplatkům

18. 6. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidovci a soc. demokraté se dohodli, že budou společně prosazovat změnu zdravotnických poplatků. Spolupracovat chtějí i v otázce slučování zdravotních pojišťoven a při regulaci hazardních her. Na spolupráci se včera domluvili předsedové Jiří Paroubek (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDUČSL)...


Aby schůzka nevypadala jako předvolební námluvy, šéfové stran výsledky setkání prezentovali novinářům na samostatných tiskových konferencích.

Paroubkova slova ale nikoho nenechala na pochybách, že tématem jednání nebyly jen aktuální zákony. „Uvažujeme o tom, kdo by mohl být strategickým partnerem sociální demokracie po volbách. Z tohoto hlediska nás jak personální, tak programový vývoj lidové strany potěšil, to neskrývám,“ uvedl Paroubek.

Svoboda řekl, že schůzka byla hlavně proto, že se stal novým předsedou KDU-ČSL. Ze stejného důvodu jednal i s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Janem Fischerem. Odmítl názor, že se s Paroubkem sešel jako s prvním z politických předsedů, protože preferuje ČSSD jako možného koaličního partnera.

„Dopisy, v kterých jsme navrhli schůzku všem předsedům demokratických stran, prezidentovi, premiérovi, jsme odeslali v jeden den. Občanští demokraté ani zelení se nám ještě neozvali,“ řekl Právu Svoboda. První příležitost ke spolupráci budou mít lidovci a soc. demokraté dnes v Senátu. Senátoři by měli rozhodnout o redukci či zrušení zdravotnických poplatků. Svoboda s Paroubkem se dohodli, že v Senátu předloží pozměňovací návrh, který by vyhovoval lidovcům i ČSSD, a pokusí se ho s pomocí senátorů z menších stran a nezávislých prosadit. Na jeho schválení by pak měli ve Sněmovně s komunisty dostatečnou sílu k schválení.

„Při hlasování ve Sněmovně se sbírá podpora napříč všemi stranami, to nebude koalice s komunisty, to je o tom, zajistit podporu pro rozumný kompromisní návrh,“ řekl Právu místopředseda lidovců Jiří Carbol.

Lidovci navrhovali, aby poplatek za recept činil 20 korun, a nikoli 30 za každou položku. Starobní a invalidní důchodci by měli platit za recept, pohotovost a za pobyt v nemocnici, ale za lékaře nikoli.

Od všech poplatků kromě poplatku za recept by byli osvobozeni pacienti do 19 let. Bezpříspěvkoví dárci krve a kostní dřeně by neplatili nic.

Senát dnes bude jednat o návrhu, který se ČSSD podařilo prosadit ve Sněmovně. Na stole budou mít senátoři i návrh KSČM na úplné zrušení poplatků.

Oldřich Danda, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?