Linet zřejmě přijde o miliardovou zakázku do Saúdské Arábie

5. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší český výrobce nemocničních postelí Linet Želevčice zřejmě přijde o zakázku na výrobu 5050 lůžek pro zdravotnictví Saúdské Arábie. Linet o kontraktu za 35 milionů dolarů (asi miliarda korun) jedná už téměř rok...


SLANÝ - Nyní se však zdá, že saúdská vláda celý tendr na dodávku postelí zruší. „Zakázku asi nezískáme. Bližší informace poskytneme příští týden,“ řekl včera obchodní ředitel Tomáš Kolář.

Zrušení celé zakázky výrazně ovlivní i hospodaření firmy. Pro Linet to podle Koláře znamená, že se podnikání společnosti bude muset řídit tzv. minimální variantou hospodářského záměru. Ta počítá s výrobou 20.000 lůžek a tržbami 850 milionů korun. V případě, že by společnost zakázku získala, vyrobila by 25.000 lůžek s tržbami zhruba 1,4 miliardy korun.

Firma Linet vyhrála státní zakázku na dodávku 4000 univerzálních lůžek nejvyšší třídy a 1050 lůžek pro intenzivní péči už loni. Zpočátku se zdálo, že firma stačí dohodu o zakázce uzavřít dříve, než vypukne válka v Iráku, ale v polovině března byla zakázka náhle odložena na neurčito.

Celkové tržby Linetu loni stouply takřka o 15 procent na 736 milionů korun. Hrubý zisk činil 97 milionů korun, což je o 27 milionů více, než předpokládal plán.

Společnost Linet vznikla v roce 1990 spojením tří manažerů s německou firmou Wissner Bosserhoff. Její základní kapitál činí 19,5 milionu korun. Podnik má 260 zaměstnanců.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?