List Pravda kritizuje zavádění poplatků ve zdravotnictví

10. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Upozorňuje, že o předepsání léků či hospitalizaci nerozhoduje pacient. Nemocný prý může jen stěží zjistit, že ten který lék ve skutečnosti nepotřebuje a že lékař mu jej dal pouze proto, aby za to měl výhody od výrobce...


BRATISLAVA - List Pravda ve svém pátečním vydání kritizoval čtvrteční usnesení slovenského parlamentu, který schválením novely zákona o zdravotní péči rozhodl o zavedení nových poplatků ve zdravotnictví. Od dubna by tak měli Slováci například za vystavení receptu na léky zaplatit 20 korun a za každý den pobytu v nemocnici 50 korun.

„Zákon, který zavádí nové poplatky ve zdravotnictví, je špatný hlavně proto, že vychází z mylného předpokladu. Takového, že platby přinutí lidi méně využívat služby ve zdravotnictví. Příčinou nadspotřeby, jak to nazývá resortní ministr Rudolf Zajac, však není v první řadě pacient. Je jí samotný systém. Nenormálnosti v něm se však neodstraňují. První na řadě je nepochopitelně nemocný člověk,“ míní deník.

Upozorňuje, že o předepsání léků či hospitalizaci nerozhoduje pacient. Pokud jde k lékaři, tak prý většinou především proto, že se bojí o své zdraví a nikoli z důvodu zneužívání systému.

Pravda nesouhlasí ani s tvrzením ministra Zajace, že pokud budou muset pacienti platit, vyvinou na zdravotníky tlak, aby s penězi neplýtvali. Nemocný prý může jen stěží zjistit, že ten který lék ve skutečnosti nepotřebuje a lékař mu jej dal pouze proto, aby za to měl výhody od výrobce. Rovněž pacient údajně nemůže odmítnou hospitalizaci v nemocnici, do které jej mohli přijmout jen proto, aby nepřišli o peníze z pojišťovny. Nemocný prý nemůže uhodnout, že jej lékař zbytečně posílá k dalším odborníkům jen proto, že se mu finančně nevyplatí řádně jej vyšetřit.

„Poplatky se prý zavádějí, aby lidé neměli vůči zdravotnictví přehnané nároky. Ty však nemají už nyní. Obrovská nedůvěra vůči resortu je signál, že něco je v hrozivém nepořádku. To dvacetikoruny, o které lidé bezdůvodně přijdou u lékaře či v lékárně, nevyřeší,“ uzavírá Pravda.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?