V syrových potravinách se může skrývat listerióza. Pozor by si měly dávat těhotné ženy a slabší jedinci

21. 8. 2020 11:00
přidejte názor
Autor: Pixabay

Přestože listerióza pro zdravého jedince nepředstavuje téměř žádné riziko, pro těhotné ženy a osoby se slabou imunitou však může být fatální. Nákazu způsobuje bakterie Listeria monocytogenes, která se do lidského organismu dostává při konzumaci kontaminovaných potravin, zpravidla živočišného původu, které neprošly tepelným zpracováním. Víte, co dělat v případě nákazy?

Co je listerióza?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je listerióza?
  2. Jak se šíří listerióza?
  3. Jak předcházet nákaze z potravin?
  4. Příznaky listeriózy
  5. Listerióza v těhotenství
  6. Diagnostika listeriózy
  7. Léčba listeriózy a její prevence

Jedná se o poměrně vzácné infekční onemocnění, jehož původcem je bakterie Listeria monocytogenes, která může přežívat v organismu zdravého člověka či zvířete, aniž by mu způsobovala nějaké komplikace. Hrozbou však může být pro těhotné ženy, novorozence, starší osoby nebo pacienty s poruchou imunity. K nákaze dochází zpravidla konzumací infikovaných potravin, mezi něž patří především nepasterizované sýry, syrové maso či neumyté ovoce a zelenina.

Jak se šíří listerióza?

Parazit, který infekci způsobuje, je celkem odolný vůči vnějšímu prostředí, neboť se dokáže přizpůsobit teplotám v rozmezí přibližně 0 až 50 stupňů Celsia. Ať už jsou tedy potraviny skladovány v ledničce nebo mimo ni, bakteriím nic nebrání se nadále množit. Ideální teplota pro listérie je okolo 25 stupňů Celsia, což jim umožňuje aktivní pohyb a rychlejší šíření.

V přírodě se bakterie vyskytují zejména v odpadní vodě, v půdě a také v rostlinách. Odtud se nejčastěji dostanou do organismu hospodářských zvířat, což je důvodem, proč se listerióza může objevit v potravinách živočišného původu, které neprojdou tepleným zpracováním.

Znáte někoho, kdo prodělal listeriózu?

Jak předcházet nákaze z potravin?

Potraviny mohou být infikovány i sekundárně při zpracovávání a uchovávání vzhledem k jejich rezistenci vůči chladnému prostředí, proto je vždy důležité potraviny dostatečně tepelně zpracovat před jejich konzumací. Ovoce a zeleninu byste měli vždy důsledně umýt a neskladovat ji spolu se syrovým masem. Po manipulaci se syrovými potravinami následně vždy vyčistěte nůž a prkénko a nezapomeňte si rovněž umýt ruce mýdlem.

Rizikové potraviny

Mezi nejrizikovější potraviny, ze kterých je možné se nakazit listeriózou, patří především výrobky, které neprošly tepelnou úpravou. Listerii zabíjí zejména pasterace a sterilace. Typickými rizikovými potravinami jsou:

  • Mléčné výrobky z nepasterizovaného (syrového) mléka
  • Syrové ryby a mořské plody
  • Masné výrobky (např. paštiky)
  • Syrová vejce a maso
  • Měkké zrající sýry s plísňovými kulturami (Camembert, Brie, Niva apod.)
  • Neumyté ovoce a zelenina

Příznaky listeriózy

U zdravých osob se nemusí objevit žádné příznaky nákazy, nebo mohou připomínat průběh lehčí chřipky. Listerióza existuje v několika formách, nejčastěji se však projevuje tzv. febrilní gastroenteritida, která trvá přibližně dva dny a pro níž jsou typické příznaky jako:

  • Bolest hlavy
  • Nevolnost
  • Vodnatý průjem
  • Horečka

Encefalická forma listeriózy

Výrazně závažnější formou je encefalická forma listeriózy, jež postihuje novorozence a osoby s oslabenou imunitou. Sem řadíme například pacienty, kteří se léčí s HIV, podstupují chemoterapii nebo absolvovali transplantaci. Tato forma onemocnění postihuje mozkovou tkáň a centrální nervový systém pod obrazem hnisavé meningitidy. Je zde navíc vysoké riziko úmrtnosti. Tato forma může způsobit:

  • Změny vědomí
  • Zmatenost
  • Křeče
  • Mozkový absces

Listerióza v těhotenství

Ženy v období těhotenství by se rizikovým potravinám měly striktně vyhýbat. Jestliže listeriózou onemocní těhotná žena, bakterie napadá i její placentu, plodový obal a především její dítě. Jedná se o tzv. transplacentální přenos infekce.

Pokud se infekce přenese v raném stádiu těhotenství, dochází zpravidla k potratu. V pozdějších stádiích těhotenství může dojít k porodu mrtvého nebo poškozeného plodu, u něhož dochází k výsevu mikroabscesů ve vnitřních orgánech.

Prognóza dětí narozených s nákazou listeriózy je bohužel velmi vážná, neboť šance na přežití jsou hodně nízké. Pokud by byl novorozenec infikován až při průchodu porodními cestami, rozvine se u něj s velkou pravděpodobností hnisavá meningitida. Inkubační doba novorozenecké listeriové meningitidy se uvádí 1 až 2 týdny, přičemž smrtelnost je zde 20 až 30 %.

Diagnostika listeriózy

V posledních letech výskyt listeriózy v ČR poměrně vzrostl, přičemž zdrojem nákazy byly ve většině případů plísňové sýry. Vzhledem k vysokému riziku úmrtnosti oslabených osob, je nutné toto onemocnění neopomíjet, aby mohla být včas zahájena léčba.

Průkaznost listeriózy lze ověřit pomocí kultivace z krve, mozkomíšního moku, ústní dutiny a u těhotných dále z plodové vody a z pochvy. S ohledem na to, že kultivace bakterie trvá poměrně dlouhou dobu, je možné přistoupit k rychlejší variantě, kterou je PCR metoda. Při listeriové meningitidě lze rovněž použít tzv. latexaglutinační test.

Léčba listeriózy a její prevence

Proti listerióze bohužel není možné se očkovat, proto jedinou možnou prevencí je důkladná tepelná úprava potravin a v případě ovoce a zeleniny důsledné mytí, především patříte-li do rizikové skupiny.

Těhotné ženy a osoby s imunitními problémy by v případě jakýchkoliv obtíží měly neprodleně vyhledat lékaře, který provede diagnostiku a stanoví vhodnou léčbu. Zdraví jedinci by se měli s nákazou vypořádat bez komplikací, pokud by však obtíže neustaly ani po dvou dnech, je rovněž vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Jakmile je nákaza prokázána, je potřeba přistoupit k léčbě antibiotiky, neboť se jedná o onemocnění bakteriálního původu. U listeriové meningitidy a jiných závažnějších forem listeriózy se zpravidla podává intravenózně ampicilin v dávce 100–300 mg/kg/den. U obzvláště těžkých forem nemoci se navíc ampicilin kombinuje s gentamycinem. Mezi další účinné léky patří:

  • Benzylpenicilin
  • Kotrimoxazol
  • Chloramfenikol
  • Erytromycin
  • Vankomycin

Zdroje: medicinapropraxi.cz, cs.medicker.com, bezpecnostpotravin.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?