Litevský ministr zdravotnictví odstoupil kvůli korupci náměstka

11. 2. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Litevský ministr zdravotnictví Algis Čaplikas podal demisi. Reagoval tak na odhalení korupčního skandálu kolem svého náměstka Arturase Skikase. Čaplikas odůvodnil odstoupení tím, že ve vzniklé situaci už nemá ve vládě potřebnou důvěru kolegů.


„Koalice Čaplikasovu demisi zváží. Nejdůležitější je ale zajistit pokračování reformy zdravotnictví,“ řekl premiér Andrius Kubilius podle agentury Reuters. Dodal, že ministrovo rozhodnutí respektuje.

Předsedkyně parlamentu Irena Degutieneová však zpochybnila, že by Čaplikas v situaci vzniklé korupčním skandálem byl schopen dovést ohlášené reformy zdárně do konce.

Náměstek ministra Skikas byl v lednu přistižen při přebírání úplatku 20.000 litů (asi 150.000 Kč), zatčen a odsouzen ke dvěma rokům vězení. Do aféry byl také zapojen ředitel státních nemocenských fondů Algis Sasnaukaitis.

Čaplikasem ztrácí premiér Kubilius už druhého ministra od počátku letošního roku. Před třemi týdny odstoupil šéf diplomacie Vygaudas Ušackas poté, co byl ostře kritizován za to, že několikrát veřejně bagatelizoval prokázanou existenci tajné věznice americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) na litevském území.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?