Litoměřice chtějí do června znát nového partnera nemocnice

12. 4. 2019 8:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Do června chce městská rada Litoměřic znát partnera, kterému prodá akcie nemocnice. Rozhodnout o něm má veřejná soutěž s více koly, kterou rada vyhlásí v příštích týdnech. O výběru nového vlastníka následně rozhodne zastupitelstvo. Řekl to po zasedání litoměřického městského zastupitelstva místostarosta Karel Krejza (ODS). Míní, že jednání by mohla být poměrně rychlá.


Krejza uvedl, že by nemocnice v případě změny vlastníka měla vracet dotace, které na některé vybavení čerpala. "U některých dotací to problém není, u některých dotací to problém je," řekl Krejza. Nemocnice by možná musela vracet dotace v desítkách milionů korun.

Proti prodeji akcií nemocnice se staví opozice, ale i zaměstnanci. "Petice je v přípravné fázi, v pátek by ji měli začít zaměstnanci nemocnice podepisovat. Nesouhlasíme s prodejem a náš názor je takový, aby si město ponechalo nemocnici ve stoprocentním vlastnictví, aby mohlo ovlivnit vývoj a rozsah zdravotní péče," řekla Alena Rožcová, která zastupitelům tlumočila stanovisko zaměstnanců.

Se záměrem rady města prodat nemocnici nesouhlasí ani litoměřická opozice, která chtěla na program jednání zařadit bod o anketě občanů, kteří by o budoucnosti zdravotnického zařízení rozhodli. Návrh předložil opoziční zastupitel Petr Panaš (Zelení a Piráti), ale zastupitelé ho neschválili jako bod jednání. "Chceme, aby občané věděli, jaký dopad případné vlastnictví městské nemocnice bude mít jak z hlediska ekonomického, tak z hlediska zachování zdravotní péče," řekl Panaš.

Vedení Litoměřic se pro prodej akcií nemocnice rozhodlo po loňském neúspěšném pokusu o uzavření pachtovní smlouvy. Záměr napadl antimonopolní úřad. Podle Krejzy si nemůžeme město dál dovolit dotovat provoz nemocnice, v níž se každoročně zvyšují mzdy zaměstnanců. "Personální situace je složitá, finanční rozpočet města to zatěžuje jednou čtvrtinou našeho kapitálu," uvedl Krejza. Každoročně přispívají Litoměřice na provoz zařízení asi 20 miliony korun. "Nemocnice potřebuje silného partnera, ať už bude z veřejné sféry jako třeba Krajská zdravotní nebo ze sféry soukromé," dodal Krejza.

Zaměstnanci a opozice se obávají prodeje soukromému subjektu a poukazují na příklady sušické nebo frýdlantské nemocnice, které soukromé subjekty převzaly, omezily rozsah péče a teď chtějí nemocnice prodat krajům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?