Litoměřická nemocnice čeká krizi. Možná omezí i operace

18. 11. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové limity pojišťoven připraví nemocnici o 25 milionů korun. Bude se šetřit, méně operovat, i propouštět.


Méně tepla na chodbách, výpovědi zaměstnancům, delší čekací lhůty na plánované operace. Toto zřejmě čeká již brzy litoměřickou nemocnici.

Důvod je prostý: Musí se šetřit, protože razantním způsobem klesnou příjmy od zdravotních pojišťoven.

Chybí 25 milionů

„V příštím roce mají klesnout naše příjmy o 25 milionů korun, což nemocnici citelně zasáhne,“ říká ředitel Městské nemocnice v Litoměřicích Leoš Vysoudil.

Propustí 35 lidí

Recept na překonání krize je tvrdý, ale nutný.

„Už nyní jsme přešli na úsporný režim ve spotřebě energií, za které ročně vydáme 16 milionů korun. Z úsporných důvodů budeme redukovat i počet zaměstnanců,“ přiblížil Vysoudil.

O práci v nemocnici by mělo přijít kolem 35 lidí, a to ze zdravotnického i nezdravotnického personálu.

Oddálí operace

Které zdravotnické zařízení překročí stanovené limity, bude platit péči ze svého, zní ultimátum pro zdravotnická zařízení. Nemocnice proto může udělat jen tolik zákroků, kolik dostane peněz od pojišťoven.

„Pro pacienty to může znamenat, že na odkladné zákroky budou čekat déle. Prodlouží se čekací doby na operace,“ vysvětlil ředitel.

Utrpí ortopedie?

Prodloužení pořadníků čeká pravděpodobně především pacienty čekající na totální endoprotézu. Mezi finančně nákladné obory patří v litoměřické nemocnici ortopedie.

„Ročně provádíme zhruba dva tisíce operací, z toho 380 operací totální endoprotézy a 450 artroskopických operací. Čekací doba je u nás poměrně krátká, pacienti čekají zhruba 9 měsíců až rok, pacienti s akutními problémy jsou operováni přednostně,“ říká primář ortopedie Vladislav Procházka.

Méně endoprotéz

Právě tyto operace tvoří významnou část ze všech zákroků prováděných v Litoměřicích (ze zhruba tří tisíc operací ročně) a většinou snesou odkladu. Protože jsou ale závažně nemocní pacienti operováni přednostně a ostatní by měli chodit každý rok na pravidelné kontroly, neměly by změny ohrozit pacienty.

„Pokud je pacient důsledný a chodí každý rok na kontroly, jsme schopni jej včas naplánovat na revizní operaci,“ říká Vladislav Procházka. Platy nesníží Jedním z kroků, ke kterým by nechtěla nemocnice přikročit, je snížení platů lékařů. Příjmy svých lékařů nesníží ani v Roudnici.

Snižování platů nepřichází ani v jedné ze zmíněných dvou nemocnic v úvahu. Je to totiž zásadní kritérium pro udržení kvalifikovaných lékařů, zvláště v době, kdy republikou hýbe výzva „Děkujeme, odcházíme!“.

Roudnice řeší

„Úsporná opatření už řešíme, máme připravený program na snižování nákladů. Snižováním platů ale tuto situaci rozhodně řešit nechceme,“ uvedl za Podřipskou nemocnici s poliklinikou primář chirurgie a lékařský ředitel Josef Krajník.

V Roudnici nepřistoupí ani k redukci počtu zaměstnanců, protože tady není koho propustit. Jak to bude příští rok vypadat, je nyní podle Josefa Krajníka předčasné předvídat. Nemocnice by se ale neměla dostat do žádných závažných potíží.

Budou investovat

„V našem případě by nám měl pomoci investiční partner, který má zdroje pro financování nemocnice,“ prozradil Krajník s tím, že by měla nemocnice nadcházející těžké období překonat.

„Zdravotní péči rozhodně omezovat nebudeme. Pokud budeme šetřit, tak ne na úkor pacientů a lékařů. Také rozvoj nemocnice bude pokračovat,“ uvedl Krajník.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?