Litoměřická nemocnice koupí mamograf, bude-li o vyšetření zájem

29. 7. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Litoměřická nemocnice rozhoduje, zda koupí nový mamograf. Kvůli příliš starému přístroji na vyšetření prsu nebyla zařazena mezi specializovaná pracoviště, a největší zdravotní pojišťovna tedy ženám vyšetření v Litoměřicích neproplácí.


Nemocnice výši platby do konce roku sníží o polovinu. Pojištěnkyně Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) by tak platily 350 místo nynějších 700 korun. Podle zájmu žen o vyšetření po tomto snížení ceny se pak nemocnice rozhodne, zda investuje do nového přístroje. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová.

„Na konci roku vyhodnotíme zájem žen. Podle něj se rozhodneme, zda zakoupíme nový mamograf, který by nahradil dosavadní deset let starý přístroj. Jeho cena se běžně pohybuje mezi pěti až šesti miliony korun,“ uvedl ředitel litoměřické nemocnice Leoš Vysoudil. Levněji by ho nemocnice mohla získat, pokud by se stala referenčním pracovištěm firmy, která právě přichází na český trh. O tom se podle Vysoudila jedná.

Právě stáří přístroje bylo jedním z důvodů, proč ministerstvo zdravotnictví nezařadilo Litoměřice mezi takzvaná screeningová pracoviště. Mamografický screeening je pravidelné preventivní vyšetření prsů s cílem odhalit případný nádor.

Pokud chtějí ženy vyšetření zdarma, musejí za ním jet do Ústí nad Labem. Podle ředitele nemocnice je tam čekací lhůta zhruba tři týdny, zatímco v Litoměřicích pouze jeden až dva týdny. V Ústeckém kraji jsou akreditovaná screeningová pracoviště v Ústí nad Labem, Chomutově a Děčíně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?