Litoměřická nemocnice loni skončila v přebytku pět milionů korun

6. 1. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Litoměřická městská nemocnice skončila v loňském roce své hospodaření podle prvních odhadů s přebytkem zhruba pět milionů korun. Mírný zisk nebo vyrovnané hospodaření očekává vedení nemocnice i v letošním roce.


ČTK to řekl ředitel nemocnice Leoš Vysoudil.

Zákonné zvýšení platů znamenalo pro nemocnici za loňské druhé pololetí zvýšení mzdových nákladů o deset milionů korun. Z toho zhruba šest milionů uhradily zdravotní pojišťovny.

Letos bude navýšení mezd znamenat vyšší náklady o 20 milionů, pojišťovny mají podle ředitele uhradit 60 procent. Zbytek peněz na vyšší mzdy chce vedení nemocnice hledat ve svých zdrojích. „Letos se budeme muset také vyrovnat se zvýšením cen některých energií a DPH,“ uvedl ředitel.

Letos nemocnice získá nový počítačový tomograf, k jeho zakoupení využije část z 25 milionů korun získaných z evropských fondů. Nový přístroj má umožnit mnohem rychlejší pořízení snímků pacientů než ten současný. Lidé proto dostanou nižší dávku záření a zvýší se počet pacientů, které budou moci lékaři na přístroji vyšetřit.

Z 25 milionů korun, ke kterým dalších pět milionů korun nemocnice přidá ze svého rozpočtu, bude také opraveno ženské oddělení. Za zbytek peněz pak nemocnice plánuje vybudovat malý park s lavičkami, do kterého si budou moci pacienti chodit za hezkého počasí odpočinout.

Nemocnice chce letos ze svého investovat 20 milionů korun. „Čekáme na výsledek žádosti o dotace z Operačního programu Životní prostředí na projekt solárního ohřevu teplé vody a rekonstrukce výměníkové stanice,“ uvedl ředitel. Náklady jsou odhadovány na 16 milionů korun, dotace by měla pokrýt polovinu.

Litoměřické nemocnice je příspěvkovou organizací města Litoměřice. V současnosti v ní pracuje zhruba 1000 zaměstnanců. Ročně je v ní hospitalizováno kolem 21.000 pacientů.

Za loňský rok by měla v poprvé v zisku také skončit společnost Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově patřících Ústeckému kraji. Nemocnice se v minulých letech potýkaly s mnohamilionovými ztrátami, v polovině prosince vedení společnosti uvedlo, že za rok 2009 očekává zisk přes 88 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?