Litoměřický hospic hledá dobrovolníky

7. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Litoměřický Hospic Svatého Štěpána by do svých řad rád získal dobrovolné spolupracovníky. Jejich úkolem má být pomoc při péči o pacienty zařízení...


Litoměřice/Mělník - Hospic v nejbližší době plánuje také rozšířit domácí hospicovou péči. Hospic v Litoměřicích je po Praze druhým zařízením, které mohou lidé z mělnického okresu využít. Už třetí měsíc docházejí odborníci hospicu svatého Štěpána také do domácností. Podle ředitele Pavla Česala mají o jejich služby, mezi které patří například i půjčování zdravotnických pomůcek, zájem lidé z celého Středočeského kraje. „Lidem, kteří se o své blízké s nevyléčitelným onemocněním onkologického charakteru starají doma, chceme v jejich úsilí pomáhat. Brzy bychom chtěli domácí hospicovou péči nabídnout co největšímu počtu klientů,“ vysvětlil Česal s tím, že k tomu potřebují právě další externisty. Proto se nebrání ani dobrovolníkům z Mělníka, odkud je do Litoměřic dobré vlakové spojení. „Ve svém okolí by mohli indikovaným pacientům zprostředkovat kontakt s mobilním hospicem,“ doplnil. V současné době má zařízení zhruba 20 externích spolupracovníků. Ti se pohybují přímo mezi klienty zařízení. Jsou jejich společníky, proto nepotřebují zdravotnické vzdělání. Povídají si s nimi, předčítají, chodí na procházky nebo se starají o zařízení jejich pokojů. Dobrovolníci se mohou obrátit na vedení hospicu nebo zavolat na číslo 0416/7331857 a kontaktovat sociální pracovnici Janu Křenkovou.

Hospic je specializované zařízení, které poskytuje peliativní péči zaměřenou na úlevu od bolesti, kterou přináší nevyléčitelná nemoc. Do hospicu se klient dostává až ve chvíli, kdy byly všechny možnosti léčby vyčerpány. Hospic neslibuje uzdravení, ale také nebere naději. Jeho úkolem je pomáhat a sloužit. Nemocnému garantuje, že bude vždy respektována jeho lidská důstojnost a v posledních chvílích života nezůstane osamocen.

(luc), Mělnický deník, 7.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?