Litomyšl: Nemocnice musí koupit přístroje

20. 10. 2011 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik let Litomyšlská nemocnice nedávala peníze do modernizace vybavení. Nyní ji čekají dvě velké investice. Navíc vznikne v areálu lůžková rehabilitace pro pacienty po náhlé cévní mozkové příhodě.


Větší sumu peněz investovala Litomyšlská nemocnice do přístrojů před osmi lety. „Teď nás čekají dvě velké investice za účasti města, které nám poskytlo sponzorský dar. Budeme kupovat videobronchoskop na oddělení ARO,“ sdělil ředitel nemocnice Libor Vylíčil.

Vedení nemocnice počítá rovněž s výběrovým řízením na operační mikroskop. „Ten stávající je již v havarijním stavu. Pokud bychom nekoupili nový, nemohli bychom tu dělat některé operace,“ dodal Vylíčil.

Nemocnice navíc vypsala výběrové řízení na obnovu mamografu. Ten využívá Litomyšlská nemocnice jako jedno ze tří akreditovaných pracovišť v kraji. Aby si tuto akreditaci nemocnice udržela, musí splnit kvalitativní podmínky. „Pořídíme nový mamograf, který bude moderní a digitální,“ řekl ředitel. Kromě nových přístrojů přibude v nemocnici také nové oddělení, a to lůžková rehabilitace.

Litomyšlská nemocnice totiž obdržela statut iktového centra. To znamená, že je schopná jako jedno ze dvou center v Pardubickém kraji léčit náhlé cévní mozkové příhody. Podmínkou výběrové komise však bylo, že musí mít následnou lůžkovou rehabilitaci.

„Zdravotní pojišťovny měly podmínku, když nám povolovaly změnu v nemocnici, že nesmíme navýšit celkový počet lůžek. Proto jsme spojili lůžkové oddělení interny a kožního a současně jsme snížili počet lůžek na očním, kde nyní děláme více operací ambulantně. Ušetřená lůžka využijeme pro rehabilitaci,“ přiblížil změny ředitel.

Kolik lůžek nakonec na novém oddělení vznikne, to záleží na výběrovém řízení, které vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví. Samotné zřízení rehabilitace však podle ředitele nákladné rozhodně nebude. „Použijeme místo po kožním oddělení. Investujeme do přístrojů a lůžek, ale zatím ještě nevíme, kolik přesně. Některé vybavení však využijeme z ambulantní rehabilitace a postupně budeme oddělení doplňovat,“ dodal Vylíčil.

Nemocnice je tedy na změnu připravena. Ale další kroky může podniknout až po vyřešení administrativy. „V pátek 14. října byla uzávěrka výběrového řízení na ministerstvu. Počítám, že do čtrnácti dní budeme přizváni k řízení a pak se přihlásí pojišťovny, že nám tuto péči nasmlouvají. V listopadu nebo prosinci zkusíme lůžkovou rehabilitaci zprovoznit,“ uvedl ředitel.

Stavební úpravy se nedotknou provozu interny. Řemeslníci však budou muset upravit záchody, aby byly bezbariérové, a zvětší se koupelny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?