Litomyšlskou nemocnici čekají tři měsíce omezeného provozu

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od 1. července budou na 20 dní zcela uzavřena lůžková oddělení ortopedie, chirurgie, očního a gynekologicko-porodnického oddělení. Od 20. července do konce září tato oddělení nebudou operovat, ale zajišťovat...


LITOMYŠL (Svitavsko) - Významná omezení provozu čekají v příštích měsících jednu z pěti nemocnic, jejichž zřizovatelem je Pardubický kraj. Dvě křídla hlavní budovy litomyšlské nemocnice během nich projdou rozsáhlou rekonstrukcí.

Od 1. července budou na 20 dní zcela uzavřena lůžková oddělení ortopedie, chirurgie, očního a gynekologicko-porodnického oddělení. Od 20. července do konce září tato oddělení nebudou operovat, ale zajišťovat jen konzervativní léčbu, řekl ve středu novinářům mluvčí nemocnice Adrián Nemšovský.

„Poslední porod, případně oční či chirurgické operace před zahájením rekonstrukčních prací bude 24. června. Pak bude tyto zákroky zajišťovat nemocnice ve Svitavách, oční nemocnice v Pardubicích,“ dodal mluvčí.

Nemocnice v Litomyšli na Svitavsku podle něj zároveň zruší deset sociálních lůžek a omezí provoz na ošetřovatelských lůžkách. „Sociální lůžka neobnovíme, neboť nemocnici nic nepřinášejí. Pacienti na nich čekají na umístění v sociálních zařízeních a to není smyslem takovéhoto zařízení. Uvolněné prostory využijeme ke zvýšení komfortu pacientů,“ konstatoval Nemšovský.

Rozsáhlá rekonstrukce litomyšlské nemocnice, která začala loni a potrvá do konce roku 2004, přijde na téměř 322 milionů korun. Zhruba 260 milionů na ni uvolní stát, z vlastních zdrojů a dotací kraje půjde 62,4 milionu korun. Do nákupu přístrojů je v celkové částce počítáno s více než 126 miliony korun.

Zatím nemá nemocnice jasno v tom, zda se najdou peníze i na rekonstrukci dětského, neurologického a kožního oddělení. „Připravujeme je projektově, ale tato část obnovy nemocnice s tím nepočítá,“ uvedl mluvčí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?