Lékaři nesouhlasí se snížením objemu financí na screening v příštím roce

6. 12. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři se ohrazují proti tomu, že na screeningové programy dá ministerstvo zdravotnictví v připravené úhradové vyhlášce pro příští rok ze zdravotního pojištění méně peněz. Hodnota bodu pro zjištění rakoviny prsu klesne o deset procent a rakoviny čípku o tři procenta. Ministerstvo tvrdí, že v předchozích letech rychle rostly úhrady radiologii, laboratořím i ambulancím. V roce 2012 proto přidá jen nemocnicím, ostatní se prý dočkají až v roce 2013.


„Screening šetří životy i peníze, v prvních stadiích je odhaleno 75 procent případů,“ řekl ČTK zakladatel mamografického screeningu v ČR profesor Jan Daneš. Fungující program ke zjištění rakoviny prsu, ve kterém bylo za devět let provedeno téměř 3,6 milionu vyšetření, chce podle něj ministerstvo zřejmě „zašlápnout“.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že vedle úhradové vyhlášky připravilo ministerstvo k vydání i zcela nový seznam výkonů. „V tomto seznamu jsme po dohodě s odbornou společností rozšířili seznam výkonů a zreálnili cenu bodu,“ uvedl.

Centra jsou placena výkonově, mohou si podle ministerstva vydělat, když vyšetří víc žen. Podle profesora to není možné, centra už jedou naplno. Screening je počítán na hodnotu bodu 1,1 až 1,5 koruny za bod, klesnout má na korunu. Centra budou mít podle profesora problém, koupila novou techniku, zaplatí víc na DPH a energiích, ztratí peníze také inflací.

Vyhláška sjednocuje hodnotu bodu pro screening rakoviny prsu, děložního čípku a novorozenecký screening, což podle profesora nemá žádnou logiku, protože použité metody se zásadně liší.

Hlavní problém vidí v tom, že snížení peněz odradí pracovníky center od účasti na dobrovolných činnostech nad rámec plateb pojišťoven. Česko vstoupilo do evropského projektu zvaní žen na screening, v něm záleží na ochotě center spolupracovat. „Už mám signály, že některá centra spolupracovat na projektu nebudou,“ řekl profesor.

Vyhláška snižuje úhradu na screening rakoviny čípku a výrazně klesá také úhrada ambulantním gynekologům. „Je to pro ně likvidační,“ řekl ČTK šéf gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Sdružení ambulantních specialistů vytýká ministerstvu, že zvýhodňuje nemocnice. V prohlášení pro ČTK uvedlo, že vzhledem k růstu DPH a inflaci v příštím roce stoupnou náklady ambulancí o desítky tisíc korun ročně. Příjmy od pojišťoven jim ale o deset procent klesnou.

„Z řad našich členů zaznívá kritika, že se může jednat o snahu ekonomicky likvidovat malé privátní subjekty,“ uvedl šéf sdružení Zorjan Jojko. Ambulance budou muset péči omezit, což se podle něj projeví zvýšením počtu pacientů, kteří budou potřebovat dražší péči v nemocnicích. Lékaři budou prý informovat pacienty, že na nich musejí šetřit ještě víc než dosud.

Na připomínky k úhradové vyhlášce mají lékaři ještě pár dní. Ministerstvo ji chce uzavřít zhruba v půli prosince, aby ji dalo včas do tisku a vyšla ve sbírce zákonů s platností od 1. ledna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?