LOK k protestům nevyzval, Součková pokračuje ve své reformě

20. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory své hrozby nesplnily a ministryně, podpořena premiérem Špidlou a svými stranickými kolegy, pokračuje v přípravách reformy zdravotnictví. Situace v některých zadlužených nemocnicích však zůstává kritická...


PRAHA - Zatímco v pátek se okolo problémů zadlužených nemocnic strhla ostrá debata ve sněmovně, na adresu ministryně zdravotnictví Marie Součkové (ČSSD) padala kritická slova a Lékařský odborový klub (LOK) hrozil plošnými protesty, sobota byla o poznání klidnější. Lékařské odbory své hrozby nesplnily a ministryně, podpořena premiérem Vladimírem Špidlou a svými stranickými kolegy, pokračuje v přípravách reformy zdravotnictví.

Situace v některých zadlužených nemocnicích nicméně zůstává kritická. Nejvážnější je stále na Vysočině, kde lékaři nemocnic v Havlíčkově Brodě a Jihlavě nenastupují kvůli platům na pohotovostní služby a odmítají sloužit přesčasy. Vyhrocená situace se zatím podle lékařů výrazně nepromítla do zhoršení péče o pacienty.

Představitelé LOK na včerejším zasedání v Čejkovicích na Hodonínsku nevyzvali lékaře k celoplošnému vypovězení pohotovostních služeb, jak o tom původně uvažovali. Varovali však, že k protestům se zřejmě postupně přidají některá další zařízení.

Vyzvali k rezignaci hejtmana kraje Vysočina Františka Dohnala (KDU-ČSL) a požadují odvolání krajské radní zodpovědné za oblast zdravotnictví. Hejtmanova zástupce Miloše Vystrčila to překvapilo. „Měl jsem pocit, že jsme se shodli, že vina není na hejtmanovi nebo na radní, ale úplně jinde,“ řekl. Na čtvrtečním jednání podle něj obě strany dospěly k závěru, že vinu na krizi v nemocnicích má vláda.

„Shodli jsme se, že primárně byl důvodem stát. Ale kraj má odpovědnost již devět měsíců a problémy neřešil,“ zdůvodnila výzvu k rezignaci Šárka Drinková za havlíčkobrodský odborový klub. Také předseda LOK Milan Kubek je přesvědčen o tom, že zodpovědnost nesou kraje, které zadlužené nemocnice od státu převzaly. „Když neprotestovaly při převzetí toho majetku, tak je nyní trošičku falešné, když odmítají splnit svoji povinnost zajistit občanům dostupnou zdravotní péči,“ řekl Českému rozhlasu.

Radní Martina Matějková podle svého vyjádření odstoupit nehodlá, hejtmana kraje se ČTK nepodařilo zastihnout.

Ani v pražském Lidovém domě včera nepadala žádná zásadní rozhodnutí. Předsednictvo ČSSD na svém jednání vyjádřilo svou naprostou podporu ministryni Součkové v její snaze reformovat zdravotnictví. Koncepci má Součková předložit v blízké době koaličním partnerům, první jednání je plánováno na úterý. „Budeme předstupovat s konkrétním řešením a bude i v souladu s reformou veřejných financí,“ uvedla ministryně. Premiér Špidla znovu potvrdil, že s plošným oddlužením nemocnic vláda nepočítá.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?