LOK: Kolik lékařů se zatím připojilo, není jasné

6. 8. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Iniciativa lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme, má mezi lékaři všeobecnou podporu, podpisy se ale zatím příliš nehromadí. „Předpokládáme, že akce se znovu rozjede až v září,“ reagovala pro Zdraví.Euro.cz místopředsedkyně LOK-SČL.


Máte nějaké aktuální informace, kolik lékařů se již k akci připojilo?

V této sezóně to opravdu nelze říci. Mnoho lékařů je na dovolené ti, kteří zůstávají v nemocnicích jsou velmi přetížení na to, aby něco ještě organizovali. Takže tato akce jde nyní trošku stranou a rozjede se až v září.

Máte nějaké odhady kolik lékařů by se mohlo k akci připojit?

Situace se mění každým týdnem, především po vyhlášení kroků ministerstva zdravotnictví, pojišťoven a podobně. Všichni vyžadují za méně peněz více muziky a ono to už opravdu nejde.

Neobáváte se toho, že se lékaři se nepřipojí podpisem? Že se připojí jen slovně?

Neobávám se, jestli se něčeho obávám, tak toho, že lékaři nepřipojí k naší akci, ale rovnou půjdou do zahraničí. Že si budou řešit svou situaci sami pro sebe.

Jaký počet lékařů byste považovali za úspěch?

Nám nejde o úspěch nebo neúspěch. Chceme vyřešit problémy českého zdravotnictví, budeme rádi, když se situace stabilizuje a bude možné poskytovat lékařskou péči na úrovni, na jaké byli pacienti zvyklí. Ale v současné situaci, kdy se vše ořezává a finanční příspěvky jsou stále menší, tak pacienti nemohou získat tak kvalitní péči. Pro nás je nepřijatelné, aby se toto zhoršení přeneslo na bedra zdravotníků, lékařů, kteří musí pacientům vysvětlovat, že nejsou peníze, i přesto, že je to politické rozhodnutí.

Už jste zahájili jednání s ministerstvem?

Máme schůzku 16. Srpna. Ministerstvo bylo vstřícné a schůzku nabídlo již dříve, ale během prázdnin je to trochu komplikované.

Jste ochotni slevit ze svých požadavků?

K tomu se nyní nemohu vyjadřovat. To není jen mé rozhodnutí. Cítíme, že nezúčastněným se zdá náš požadavek v době hospodářské krize dosti nehorázný, ale tyto požadavky my máme sedmnáct let. Celou dobu chceme být placeni adekvátně k průměrné mzdě v České republice. My se nesrovnáváme se západem. Lékaři jsou špatně ohodnoceni, nemají osobní život, nakládá se na ně veškerá dokumentace. Jsme unavení a je nás málo. Situace, jakou vidíme nyní v Sokolově, je všude, ve všech nefakultních nemocnicích, tam je situace tristní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?