LOK kritizuje Součkovou za to, že nerespektovala doporučení

16. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub kritizuje ministryni Součkovou za to, že nerespektovala stanovisko komise, která ministrovi doporučuje, jaké mají být úhrady léků ze zdravotního pojištění...


PRAHA -

Kategorizační komise v listopadu doporučila snížení ceny určité skupiny psychiatrických léků, které stojí několik tisíc korun. Ministryně to však neučinila.

Klub navrhoval Součkové opatření, která by podle lékařů snížila růst nákladů na léky, ale ta jejich návrhy odmítla. LOK mimo jiné neúspěšně žádal, aby mohl být členem kategorizační komise.

Od roku 1993, kdy vznikl systém veřejného zdravotního pojištění, podle Kubka nejrychleji rostou výdaje za léky. V roce 1992 stačilo na léky 20 procent rozpočtu zdravotnictví. V roce 2001 to již bylo 28 procent, což představovalo 44 miliard korun.

Výdaje na léky rostly v první polovině 90. let neregulovaně. V druhé polovině desetiletí se stát pokusil ceny léků ovlivňovat.

Vznikla například kategorizační komise ministerstva zdravotnictví. Její činnost podle Kubka vedla k výraznému zpomalení meziročního nárůstu nákladů na léky.

V roce 2001 klesl meziroční nárůst na pět procent, ale loni se tento trend změnil a nárůst se vyšplhal na 15 procent.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?