LOK obrátil: dohoda má přednost před solidaritou

21. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
O víkendu se opět ukázalo, na jak chatrných základech stojí dohoda mezi ministerstvem a odbory. Poté, co vinohradská nemocnice odmítla vzít zpět oborového předáka Engela zpět, vyzval LOK lékaře, ať v rámci solidarity výpovědi nestahují. Včera ale obrátil a prohlásil, že memorandum má přednost.


Šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel si zřejmě bude muset hledat nové místo. Vinohradská nemocnice jej zpět nepřijme a lékaři ve výpovědi se za něj nakonec nepostaví.

Výzva, aby lékaři kvůli němu své výpovědi nestahovali, nakonec padá.

„Pro nás je memorandum, které jsme dohodli s ministrem Hegerem, prioritou,“ vysvětloval v pořadu Otázky Václava Moravce obrat člen představenstva Lékařského odborového klubu Miloš Voleman.

Pokud by lékaři své výpovědi nestáhli, znamenalo by to krach celého jednání. Vláda by to totiž chápala jako jednostranné porušení dohody a o memorandu by podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vůbec nejednala.

Heger: Do sporu zasahovat nebudu

Martin Engel se zatím k celé události nevyjádřil, solidaritu ale pravděpodobně požadovat nebude.

Lékaři i někteří politici vyzvali ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby zasáhl a zajistil předákovi přijetí na jeho původní místo.

Ten to ale odmítl s tím, že do personální politiky jednotlivých nemocnic zasahovat nehodlá.

„Lékařskému odborovému klubu – Svazu českých lékařů nebylo přislíbeno, že budou přijati všichni lékaři, kteří o to požádají. Ministerstvo proto nehodlá zasahovat do personální politiky jednotlivých nemocnic, neboť ta podléhá plné pravomoci i odpovědnosti jejich ředitelů. Pokud by na základě výzev z LOK - SČL došlo k plošnému narušení smíru lékaři, bylo by to jednoznačným porušením dohody ze strany odborů,“ nechal se slyšet Heger.

Šťastný: Je to vyhrožování

Odbory označily rozhodnutí ředitele vinohradské nemocnice za provokaci. „Za tím vším je příkaz pražská ODS,“ řekl Engel deníku Právo.

Šéf pražské ODS Boris Šťastný ale odmítl jakékoliv politické tlaky na výpovědi v nemocnicích a naopak obvinil lékaře z vyhrožování.

„Mám informace o tom, že vyhrožovali šéfovi vinohradské nemocnice, že zajistí jeho odvolání. Tvrdili, že pro ministra Hegera jsou důležitější než on,“ řekl Šťastný o odborářích Volemanovi a Engelovi.

Je dohoda ohrožena?

Vláda dohodu oficiálně posvětí až ve středu, kdy bude kabinet schvalovat nové platové tabulky. A právě na to lékaři se svým návratem čekají. To může situaci ale opět komplikovat.

Ani jedna ze stran totiž nechce udělat nevratný krok jako první. „Vláda je ve středu připravena schválit tarify, uvolnit peníze. Ale to předpokládá stahování výpovědí,“ prohlásil Kalousek na ČT.

Ministr však zároveň zdůraznil, že nepodezírá lékaře, že by dohodu dodržet nechtěli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?