LOK: v Havířově vážné potíže s léky

23. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Závažné problémy v dodávce léků v havířovské nemocnici potvrdily čtyři desítky tamních lékařů, členové Lékařského odborového klubu (LOK). Podle slov některých z nich mohlo kvůli tomu dojít k ohrožení zdraví a léčení pacientů...


Vedení nemocnice vše popírá. Právo má k dispozici kopii úterního prohlášení Lékařského odborového klubu nemocnice, v němž se píše, že závažné problémy dodávky léků se týkají zvláště oddělení akutní medicíny JIP a ARO.

„Nechodí nám všechny léky, které potřebujeme. Dostáváme je s několikadenním zpožděním. Stalo se, že místo tablet jsme dostali injekce. Sestry po nemocnici běhají a shánějí antibiotika. To přináší komplikace při léčbě pacientů,“ popisuje situaci chirurg havířovské nemocnice Martin Sedláček a dodává:

„Několikrát se dokonce stalo, že sestra běžela do nedalekého Kauflandu, kde je soukromá lékárna.“

Ve stížnosti adresované řediteli se dokonce hovořilo o možném ohrožení životních funkcí u pacientů.

Odkládají operace

Kvůli chybějícímu zdravotnickému materiálu se v nemocnici odkládají důležité operace.

„Obvoláváme pacienty a upozorňujeme je, ať nyní na operaci nechodí, že nemáme potřebný materiál. Až dostaneme materiál, tak jim zavoláme, že mohou přijít,“ popsal situaci jeden operatér. Nemocnice poskytuje péči 120 tisícům obyvatel Havířova a okolí. Přitom nemá vlastní ústavní lékárnu.

Léky se vydávají ve sklepních prostorech. LOK navíc varuje před nedostatkem lékařů s atestacemi prvního a druhého stupně a má velkou obavu o budoucnost nemocnice.

Podle zástupců LOK v ní dalo v poslední době výpověď přibližně deset lékařů. Ředitel nemocnice Pavel Holub na svolané mimořádné tiskové konferenci problémy s dodávkou léků částečně přiznal.

„Nebyly ale tak velké. V žádném případě kvůli nim nebylo ohroženo zdraví pacientů, žádný z nich nebyl poškozen. Problémy s dodávkou léků jsme už vychytali,“ prohlásil ředitel. Popřel, že by komukoliv z lékařů vyhrožoval.

Doktoři havířovské nemocnice ale mají stále obavy mluvit pod svým jménem kvůli strachu, že přijdou o zaměstnání.

V nemocnici nyní probíhá mimořádná hloubková kontrola, která se kromě dodávky léků zaměřuje na další závažná obvinění, například na manipulování s hospodářským výsledkem, což by ji přivedlo do vážných problémů.

Její výsledky budou známy za několik týdnů. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Carbol (KDU-ČSL) nevidí k odvolání ředitele důvody. Podle jeho vyjádření neshledal v nemocnici žádná vážná pochybení.

RADIM KIJONKA, Právo, 23.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?