Lokální antikoncepce

15. 2. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Metody lokální antikoncepce často využívají chemických látek se spermicidním účinkem, tedy schopností ničit oplozovací schopnost spermií.


Působí výhradně lokálně. Látky, které jsou v lokálních antikoncepčních přípravcích obsaženy tedy nepřecházejí do krevního oběhu, ani například do mateřského mléka. Lokální neboli chemická kontracepce je založena na principu imobilizace spermií v ejakulátu. Princip vychází z jiného složení buněčné stěny spermií oproti buňkám poševní sliznice.
Z dostupných informací vyplývá, že antikoncepční účinnost nejnovější generace těchto přípravků je srovnatelná s perorální kombinovanou antikoncepcí. Spermicidní látky mají rovněž schopnost narušovat buněčnou stěnu mikroorganismů. Zasahují tak významné patogeny přenášené pohlavním stykem a ničí je. Přitom však nenarušují přirozenou poševní floru. Z hlediska použití je obvyklá aplikace prostřednictvím krému či globulí.

Pokud jde například o přípravek Pharmatex, ten je na domácím trhu dostupný ve formě krému s okamžitým nástupem účinku, který přetrvává po dobu deseti hodin po zavedení. Další variantou jsou globule, které mají účinek dostavující se do pěti minut a přetrvávající po dobu čtyř hodin. Dobou účinnosti se samozřejmě v obou případech rozumí čas od zavedení do doby sexuálního styku. Před dalším stykem pak musí být pochopitelně aplikována další dávka přípravku. Jeho použití má však i další příznivé účinky, mimo jiné má vysokou lubrikační schopnost. Lze jej také požívat společně s kondomem. Ani v případě lubrikovaných kondomů nedochází k vzájemnému snížení účinnosti jedné či druhé metody.

Nicméně aby byla zachována vysoká udávaná účinnost přípravku, je třeba dodržovat i některá doporučení, o kterých se vždy podrobně dozvíte z příbalového letáku. Mezi ty základní patří nepoužívat přípravek společně s jinou vaginální léčbou, při intimní hygieně nepoužívat mýdlo zhruba dvě hodiny před a po styku a po stejnou dobu by se žena měla vyhnout klasické koupeli ve vaně se stojatou vodou. Velkým pozitivem je skutečnost, že přípravek je vhodný také pro ženy, kterým v užití jiných antikoncepčních metod brání určité zdravotní obtíže, například diabetes či jaterní onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?