Londýn se rozhodl evakuovat z Afriky Brita nakaženého ebolou

25. 8. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Británie se rozhodla evakuovat ze Sierry Leone svého občana nakaženého ebolou, poslala pro něj letoun královského letectva. Brit pracoval v ošetřovatelském středisku pro pacienty s ebolou na východě Sierry Leone, což je oblast, která je epidemií silně zasažena. Agentura AP uvedla, že Světová zdravotnická organizace (WHO) také zvažuje evakuaci svého zaměstnance, který se nemocí nakazil rovněž v Sieře Leone.


První Brit nakažený zákeřnou nemocí se bude léčit v londýnské nemocnici Royal Free Hospital, která má zvláštní jednotku pro infekční nemoci. Britské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že pacientovi „není v tuto chvíli příliš špatně“.

Evakuaci svého nakaženého pracovníka zvažuje také WHO. „Jde o první případ, kdy se nemocí nakazil zaměstnanec pracující pod záštitou WHO,“ uvedla organizace ve svém prohlášení.
Současná epidemie eboly si vyžádala životy takřka 130 lékařských pracovníků, nakazilo se jich více než 225.

Filipíny dnes nařídily návrat domů svým občanům, kteří pracují v zasažených zemích - v jejich případě jde o Guineu, Sierru Leone a Libérii. Povinná evakuace by se měla týkat zhruba 3500 lidí.
Benin kvůli šíření eboly zrušil setkání ministrů zdravotnictví afrického kontinentu. Summit se měl v zemi konat začátkem září za účasti představitelů 47 států. Podle vyjádření ministra zahraničí Beninu je „důležité setkání posunuto po konzultacích se zástupci WHO“.

Ebola řádí v Guineji, Sieře Leone, Libérii a Nigérii. Případy podezření na onemocnění v Evropě se zatím nepotvrdily.

Americká vládní Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) dnes do ebolou nejvíce postižené Libérie doručila 16 tun lékařského vybavení. Podle agentury AFP jde o první dodávku. USAID již začátkem tohoto měsíce oznámila, že na boj s ebolou uvolní 12 milionů dolarů (přes 252 milionů Kč).

Epidemie eboly si dosud vyžádala v západní Africe 1427 mrtvých z 2615 nakažených, kteří jsou nyní oficiálně evidováni. Podle WHO však existují „šedé zóny“, kam lékaři nemají přístup, takže počet obětí může být daleko vyšší.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?