Londýn uvažuje o dani na tučné potraviny

23. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská vláda uvažuje o zavedení daně na nutričně ne příliš hodnotné potraviny s vysokým obsahem tuků. Cílem tohoto kroku by bylo zastavit vzestup obezity. Projekt rovněž počítá se standardizovaným vyznačováním obsahu tuků u průmyslově vyráběných potravin...


LONDÝN - Podle Jarmily Blatné z české Společnosti pro výživu daň nic neřeší, zlepšení výživových návyků může přinést jedině osvěta.

List uvedl, že se seznámil s obsahem dokumentu, který vypracovali poradci premiéra Tonyho Blaira a který ještě nebyl uveřejněn. Autoři projektu tvrdí, že tendence nárůstu obezity se ocitá mimo přímý vliv veřejného zdravotnictví.

Kromě prosazování lepších stravovacích norem veřejným zdravotnictvím považují za oprávněnou úvahu o „fiskálních opatřeních, která by se uplatňovala na výrobky, nikoli však vůči jednotlivcům“. Soudí, že opatřením tohoto druhu by mohla být „daň na tučné potraviny nebo odlišná výše DPH s ohledem na slabou

nutriční hodnotu“ potravin.

„Lidé mají své návyky a jedině přesvědčováním se změní, nikoli cenou. Když se dozvědí, proč jsou špatné a co mají jíst, aby prospěli svému zdraví, zapůsobí to na ně více,“ řekla česká expertka na zdravou výživu. Právě osvěta podle ní zapůsobila na Čechy tak, že dávají přednost rostlinným tukům a olejům před živočišnými tuky. „Bohužel ze světa k nám přišla móda rychlých občerstvení se smaženými jídly, a to je špatné,“ dodala.

Vládní poradce pro zdravotnické záležitosti Liam Donaldson loni varoval, že Británii hrozí „epidemie“ obezity. Ve své každoroční zprávě o zdravotním stavu obyvatel naléhal na potravinářský průmysl, aby byl „mnohem rozumnější“ a prokázal „více odpovědnosti“ při reklamních akcích u potravin, které jsou bohaté na tuky a cukr.

Koncem ledna experti upozornili, že v případě, že se nic nestane, bude v roce 2020 obézní nejméně každý třetí Brit.

Odborníci vysvětlují raketový vzestup váhy kombinací menší tělesné námahy a konzumace levných, ale kaloricky vysoce bohatých potravin.

V České republice trpí nadváhou pětina mužů a čtvrtina žen; ve středním věku je však obézních 70 procent mužů a 56 procent žen.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?