Lůžka na onkologii nestačí. Nemocnice chce další budovu

5. 9. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoli se těžce nemocní pacienti s rakovinou do nového lůžkového oddělení nastěhovali teprve nedávno, chce nemocnice další rozšíření onkologického oddělení, a to až o dvě desítky postelí, které zaplní lidé po chemoterapii.


Lůžka na onkologii nestačí. Pardubická krajská nemocnice chce v budoucnu rozšířit oddělení o dalších dvacet lůžek. Měla by vzniknout v budově, která navazuje na současnou budovu onkologie. „Zatím je to jen vize. Ale populace stárne a onkologicky nemocných pacientů přibývá. Dalších dvacet lůžek bude do budoucna potřeba,“ řekl ředitel pardubické nemocnice Josef Šimurda.

Onkologicky nemocní mohou ležet jen v Pardubicích

Vše záleží na tom, jak se k plánovaným novinkám postaví krajští politici, kteří mají ještě na podzim střednědobý plán rozvoje nemocnice schválit. Ale vypadá to nadějně. „Navýšení lůžkového fondu je v souladu s tím, co chce Pardubický kraj. Je to logický krok i proto, že v jiné nemocnici v kraji onkologická lůžka nemáme,“ řekla krajská radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová.
Podle ní patří navýšení lůžek na onkologii mezi přední plány nemocnice. A tak zbývá pouze jediné, ale to nejdůležitější - sehnat na nová lůžka peníze. „Uvidíme, jak to všechno za současného stavu bude. Rádi bychom zkusili získat peníze z evropských fondů,“ řekla Tauberová.

Podle partnera nemocnice, společnosti Multiscan, která péči o onkologicky nemocné pacienty zajišťuje, by měla nová lůžka vzniknout co nejdřív, aby mohlo být léčeno co nejvíc pacientů.

Multiscan: Lůžka lze získat ve staré budově

„Každé nové lůžko na onkologii se počítá. Byli bychom rádi, kdyby nemocnice upravila prostředí na starém lůžkovém oddělení, které je kvůli nevyhovujícím podmínkám nyní zavřené, a několik dalších lůžek by tady mohlo vzniknout. Onkologicky nemocní pacienti by nemuseli na lůžko čekat,“ řekl ředitel Multiscanu Jan Calta.

Podle něj by bylo optimální, kdyby měla nemocnice 70 - 75 onkologických lůžek. Zatím jich pacienti využívají 46 a to od letošního května. Vybudovala je za více než šedesát milionů korun právě firma Multiscan a po měsících tahanic o to, zda je bude provozovat ona, nebo pardubická nemocnice, řecký majitel firmy ustoupil a moderní lůžkové oddělení za symbolickou korunu ročně nemocnici pronajal.
Nemocnice by rovněž měla podle dohody s Multiscanem vybudovat stacionář pro těžce nemocné pacienty. „Už se tak děje,“ dodal ředitel nemocnice Šimurda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?