Magistrát a sněmovna bojují proti meningokoku

25. 5. 2018 11:20
přidejte názor
Autor: Redakce

U invazivního meningokokového onemocnění jde často o minuty. Úmrtí může nastat do 24 hodin od prvních příznaků. I když pacient přijde včas a lékaři postupují správně, nemusí fatálnímu následku zabránit.




Důležitá je prevence onemocnění, která spočívá především v očkování,“ uvedli odborníci na setkání Poslanecké sněmovně při příležitosti Světového dne meningitid. Jejich stanovisko podporuje i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví Radek Lacko. „Magistrát dlouhodobě podporuje projekty zaměřené na boj s meningokokem. Praha se už několik let zapojuje do osvětových programů, řadu z nich také financuje. Ve svém okolí mám několik lidí, které nemoc připravila o končetiny. Sám jsem nechal svoje děti očkovat,“ uvedl k tématu Ing. Lacko.

Zrádná smrtící nemoc

Meningokokové onemocnění ve většině případů postihuje lidi, kteří jinak nemají žádné zdravotní problémy. Nemocní často přijdou do nemocnice pozdě, neboť onemocnění mnohdy nebývá rozpoznáno včas. „Diagnózu znesnadňují počáteční nespecifické příznaky podobné běžné viróze. Typické projevy této nemoci se objevují v průměru až za 12 až 15 hodin od prvních příznaků, a to už často do selhání orgánů často nezbývá moc dlouhá doba,“ vysvětlil docent Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví na Ostravské univerzitě. Smrt může nastat už do 24 hodin po prvních příznacích, a pokud nemocní přežijí, mnohdy si nesou doživotní následky: jsou jim amputovány prsty i celé končetiny, trpí hluchotou, slepotou, postižením srdce apod. Neblahou roli hraje i pozdní vyhledání zdravotní péče. Průměrná doba první konzultace s lékařem od začátku prvních neurčitých příznaků, jako jsou horečka, zvracení, nechutenství, malátnost apod., činí osm hodin. „U malých dětí je to dokonce 14 hodin a u adolescentů 22 hodin,“ říká docent Maďar, který proto tuto nemoc nazývá „nepřítelem lékařů i pacientů“.

Očkování je klíčové

Lékaři proto doporučují nechat se proti tomuto onemocnění očkovat. S tím souhlasí i pediatr a člen sněmovního podvýboru pro preventivní programy MUDr. David Kasal. „Očkování je nesmírně důležitou složkou prevence a v případě očkováni proti meningokoku séroskupiny B, které VZP finančně výrazně podporuje, je efekt několikanásobný – přímo zachraňuje životy, zabraňuje celoživotním trvalým následkům a umožňuje prožít život bez fyzických i psychických handicapů,“ zdůrazňuje.

„V loňském roce bylo v České republice zaznamenáno 68 případů invazivního meningokokového onemocnění. Deset z nich skončilo úmrtím,“ upozornila MUDr. Pavla Křížová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy.
„Všem těmto úmrtím bylo možné předejít očkováním proti invazivním meningokokovým onemocněním,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči profesor Roman Prymula. Česká vakcinologická společnost doporučuje očkování kombinací vakcíny proti meningokoku séroskupiny B a čtyřvalentní vakcíny proti séroskupinám A, C, Y, W.

U příležitosti Světového dne meningitid se odborníci setkali v Poslanecké sněmovně

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?