Magistrát dá příští rok na lékařské pohotovosti 19 milionů korun

18. 12. 2009 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský magistrát dá příští rok na lékařské pohotovosti 19 milionů korun, rozhodli dnes zastupitelé hlavního města. Stejně jako minulé dva roky je budou provozovat fakultní nemocnice a Městská poliklinika Praha.


Pohotovost v hlavním městě od začátku roku 2008, kdy magistrát začal podporovat pouze šest z nich, navštívilo do konce září 183.000 pacientů.

Magistrát tak opět finančně podpoří pohotovosti ve fakultních nemocnicích v Motole, Na Bulovce, Thomayerově, vinohradské a všeobecné. Pro ošetření do nich mohou pacienti přijít ve všední dny od 19:00 do 06:00 a kdykoli o víkendech a ve svátky. Lékaři jim dále pomůžou také v Městské poliklinice Praha.

Finanční prostředky město rozdělí stejně jako loni tak, že na klasickou lékařskou pohotovost pro dospělé a děti dá zdravotnickému zařízení dva miliony korun, na zubní pohotovost pak jeden milion korun.

Systém, kdy hlavní město dotuje provoz pohotovostí pouze v šesti zařízeních, začal platit od ledna 2008. Podle magistrátu se za dva roky svého fungování osvědčil. V minulosti provozovali lékařskou službu první pomoci městské části, magistrát jim přispíval.

Kvůli novému systému služba v mnohých obvodech zanikla, některé radnice ale i přesto pohotovosti zachovaly a hradí jejich provoz ze svých rozpočtů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?