Mají lékaři více přečasů než ostatní profese?

28. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle některých výpočtů odpracují lékaři až 800 hodin přesčasů ročně. Vedle přesčasových hodin daných zákonem totiž lékaři slouží ještě pracovní pohotovost. Kolik hodin strávíte v průměru každý měsíc v práci vy? Vyplatí se vám sloužit přesčasy? Příspěvky čtěte v článku...


Podle některých výpočtů odpracují lékaři až 800 hodin přesčasů ročně. „Přesčasová práce je sice limitována osmi hodinami týdně, tedy 416 hodinami za rok. My ale máme navíc ještě pracovní pohotovost, která je limitována 400 hodinami ročně. Lékaři jsou tak k dispozici zaměstnavatelům nikoliv 416 hodin přesčas jako ostatní, ale ještě dalších 400 hodin navíc, tedy 816 hodin,“ uvedl minulý týden předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek.

Odbornou publikaci získávají lékaři Robert Bocek a Martin Sedláček.

Jiří Wicherek, čt 30.6.2005 18:12

Kolega Labounek naznacil jeste dalsi problem souvisejici se sluzbami lekaru. Ano, to, ze druhy po sluzbe, v drtive vetsine, na rozdil od ostatnich srovnatelnych profesi, bezne ordinuji, vizituji na odelenich, ano i operuji… Ostatni srovnatelne profese - policiste, hasici, vojaci… jdou druhy den domu. Tyto srovnatelne profese tez, vzhledem k „vetsi opotrebovanosti“ odchazeji, na rozdil od lekaru drive do duchodu… Lekari pravdepodobne „opotrebovani“ byti nemohou a kdyz, tak si snad nejak pomohou… Nedavno jsem zachytil zpavu, ze je policistum pridelen specianlni psycholog, aby jim pomahal z tizivych psychickych stavu. Kdyz se napr. pri dopravnich nehodach setkavaji s utrpenim lidi, zvlaste deti, s jejich zranenimi, se smrti. U lekaru si tmito stavy nikdo hlavu nedela, o jejich sy. „vyhoreni“ se jen obcas pise v odbornem tisku.

MUDr.Jiří Labounek, čt 30.6.2005 8:03

Měsíčně odsloužím cca 5 služeb, z toho l víkend a 3-5 příslužeb. Do výkazu vykazujeme pouze 33 hodin přesčasů, aby to za rok vyšlo a Zákoníku práce se vyhovělo. Něco umoříme vybráním NV, na konci roku se to ale stejně neřešitelně nakupí a je s tím problém. Ccelkově to je podvod páchaný na lékařích, který mlčky tolerují. Po službě domů nechodíme. Nechat se operovat lékařem, který celou noc pracoval, a ráno pokračuje v práci, místo toho, aby šel odpočívat - nechali byste se takto operovat, kdybyste to věděli? A v 65letech s tímto tempem budu nejspíš mrtvý, než abych se soudil s českým zdravotním systémem o újmy.

MUDr. Petr CHLADIL, st 29.6.2005 13:09

Souhlasím s ostatními kolegy, že statistika UZIS je v tomto ohledu značně nepřesná, já pracoval v nemocnici do jara minulého roku a počty přesčasových hodin (tzn. práce i čekání - musím být na pracovišti, ale o práci se přesto nejedná) se pohybovaly kolem 1200 - 1500 za rok (v letech 01 - 04). Nyní pracuji na 1.0 úvazku na RLP a 0.6 v privátní ambulanci, tudíž se počty hodin cca shodují, jen to nenazývám přesčasem.

MUDr. Jiří Wicherek

Měsíčně odsloužím jako většina lékařů čtyři až pět tzv. všedních služeb a jeden víkend. Podíl příjmu za tyto služby vzhledem k celkovému činí téměř 50 procnet. Odpověď na druhou otázku je tedy nasnadě. Jsem přesvědčen, že počet lékařů na odděleních valné většiny nemocnic je nastaven již od dávných dob tak, aby při výše uvedeném počtu služeb na lékaře měsíčně byly služby na oddělení zajištěny.

Skutečně vyhovět zákoníku práce by znamenalo na služby nasmlouvat větší počet lékařů nebo služby omezit. K prvnímu však chybějí peníze, ke druhému politická vůle. Tak se zneužívá nejen mizerného finančního ohodnocení lékařů (jsou rádi, že si mohou přivydělat), ale i jejich postavení na oddelení, kdy si nesloužit nemohou jaksi, ehm, dovolit.

Vítězslav Baumelt, út 28.6.2005 12:50

Myslím, že udaj o 800 hodinách není nednesený, zaleží take na oddělení.Hodně služeb je na odděleních kde slouží více lékařů najednou/chirurgie, interna/ nebo kde je malo lékařů ve stavu /neonatologie/ Moje zkušenost je takova, ze stravim ve sluzbe která se označuje jako pohotovost /ale ve skutečnosti je to směna/ jeden všedni den týdně a jeden vikend. To je 4×15=60 hodin všedních a 2×24=48 hodin svatečních. To je dohromady přes 100 hodin měsíčně a tedy přes 1200 hodin ročně.Byly doby, kdy o službě bylo možno si i odpocinout ale ty jiz minuly.Byla zrušena pohotostní lékařská služba, supluje ji záchranná služba. Tak vyjíždí ke vsem připadům ale nema cas pacienta, který jí ostatně nepříšluší, vyšetřovat natož mu například napsat recept a auotmaticky odveze do nemocnice.Služby lékařů vidim jako druhé zaměstnání kterým si zvyšují měsíční příjem který v tarifu nebo v profesním platu v akciovkách je nízký. Zvyšení není vzhledem k velkemu počtu hodin zanedbatelné a dělá i více než polovinu tarifu.Z hlediska zákoníku práce je to horký brambor který nikdo nebude chtít řešit. Na druhé straně lékařům ubráním přesčasů ubudou peníze.

MUDr.Robert Bocek, ARO NsP Havířov

Nedávná statistika ÚZIS týkající se přesčasové práce lékařů jen potvrzuje pravdivost známého Churchillova výroku: „Věřím jen těm statistikám, které si sám zfalšuji“. Pracuji jako anesteziolog s II. atestací a odpracuji pravidelně každý měsíc 110-125 hodin přesčas. Obdobně jako mým kolegům, i mně je zaplaceno pouze 35 hodin práce a 33 hodin pohotovosti na pracovišti, zbytek musím vykázat jako čekání mimo pracoviště (ARO samozřejmě nemohu opustit) nebo jako náhradní volno. Takže nad rámec zákoníku práce nelze zaplatit, ale vypsat lékaře do služeb a vymáhat práci přesčas, je zcela dovoleno a tolerováno. Papír snese vše, když se vhodně upraví.

MUDr. Martin Sedláček, chir. odd. NsP Havířov, po 27.6.2005 13:31

Velmi mne pobavil nedávno zveřejněný článekinformace UZIS o množství přesčasové práce, pohotovosti a náhradního volna u lékařů v ČR. Pokud všechny statistiky mají obdobnou výpovědní hodnotu, není divu, že se nemůžeme pohnout z místa, a že si ředitelé nemocnic mnou ruce. Pracuji na chirurgii jako lékař s II. atestací a pravidelně měsíčně sloužím stejně jako kolegové dva víkendové dny a čtyři všední. Není potřeba statistiky k tomu, aby každý spočítal, že se jedná o 110 hodin měsíčně strávených na pracovišti nad limit pracovní doby. Zaměstnavatel to vyžaduje, je to nezbytné k zajištění provozu. Na straně druhé však dle zákona mi zaplatí pouze 35 hodin práce a 33 hodiny pohotovosti na pracovišti, stejně jako všem ostatním lékařům. Zbývající 42 hodiny si ve výkazu musím vykázat jako náhradní volno a pohotovost mimo pracoviště /byť jsem fyzicky přítomen na pracovišti/ bez jakýchkoli finančních kompenzací. Výkazy práce jsou v naprostém souladu se zákonnými normami, neboť jsou permanentně upravovány pracovníky z oddělení práce a mzdy. Pak se divme našim skvělým statistikám.

MUDr Vratislav Kraus, po 27.6.2005 12:24

Na přesčasech odpracuji ročně těsně pod 800 hodin přesčasů. Finančně se mi to vyplatí. Částka navíc je asi 30% tabulkového platu.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz






  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?