Mají v plánu zdvojnásobit počet lůžek

28. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"K rozšíření lůžkové části nás vede vysoká využitelnost našich dnešních 103 lůžek a vysoká potřeba kapacity s podobnou péčí. Pokud jde o rehabilitaci, v okrese je kromě nás jen jediné, dnes už privatizované zařízení...


Most - Z loňského roku se datuje zpracování studie na rozšíření lůžkové kapacity Nemocnice následné péče v Mostě - Zahražanech o zhruba sto lůžek a tomu odpovídající zázemí včetně výstavby bazénu. Vodoléčba by měla doplnit současné služby oddělení rehabilitace.

„Kdyby se podařilo rozšíření nemocnice zahájit, chtěli bychom vybudovat i vlastní kuchyni,“ doplnil ředitel zahražanské nemocnice MUDr. Leo Rychlý. V současnosti dodává jídlo chomutovská firma. Přestože je strava pro zařízení ještě cenově přijatelná, vidí vedení nemocnice dva důvody, pro které by bylo lepší zajišťovat ji přímo v nemocnici. Prý je výhodnější mít přípravu pod vlastním dohledem a je také možné stoprocentně dostát všem náročným hygienickým hlediskům.

„K rozšíření lůžkové části nás vede vysoká využitelnost našich dnešních 103 lůžek a vysoká potřeba kapacity s podobnou péčí. Pokud jde o rehabilitaci, v okrese je kromě nás jen jediné, dnes už privatizované zařízení Paracelsus v Meziboří, které má šestačtyřicet lůžek. Je to stále málo. Chtěli bychom vytvořit komplexní zařízení, které bude umět pacienta zaléčit a poskytnout ucelenou rehabilitační péči,“ dodal.

Pacientů, kteří by služby takového zařízení potřebovali, tedy s onemocněním kloubů a páteře, podle lékaře stále přibývá.

„K tomu připočtěme obecné stárnutí populace a dobíhající negativní vlivy životního prostředí z minulých let včetně způsobu zaměstnání. Práce v dolech je náročná právě na pohybové ústrojí,“ odůvodňuje investice ředitel.

Připravenost na budoucí potřeby je jedna věc, finance pak druhou stranou mince. Před rokem požádala nemocnice ministerstvo zdravotnictví o poskytnutí finančních prostředků na dostavbu zařízení, která by si vyžádala kolem 240 milionů korun. Zatím se ovšem nedočkala ani záporné odpovědi. Nebude to ovšem překážkou tomu, aby nemocnice svůj požadavek letos nemohla zopakovat.

„I kdyby peníze už byly vyřešené, je nutné počítat s tím, že samotná výstavba bude trvat tři, čtyři roky,“ říká Rychlý.

RŮŽENA MARTÍNKOVÁ, Deník Mostecka, 28.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?