Majitel firmy vyslovil podezření

19. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada sušické městské nemocnice odmítá jakékoliv podezření ze zaujatosti proti místním firmám. Podezření z tunelování sušické městské nemocnice vyjádřil Vlastimil Machovec...


Sušice - jehož úklidová firma pro zdravotnické zařízení pracuje. Majitel firmy není spokojen s platbami, které ředitelství pozdržuje, a dobu splatnosti prodloužilo z deseti na šedesát dnů.

„Pro mě je finančně neúnosné, aby nemocnice držela peníze tak dlouho. Pracuje u mě šestnáct lidí, platím za ně zdravotní a sociální pojištění, musím vyplatit mzdy,“ sdělil rozhořčeně Machovec. Ředitel nemocnice Martin Benírške zamítl také navýšení plateb za úklid. Majitel doložil jednotlivé položky, které stojí úklid areálu nemocnice, a seznámil nás se svým čistým ziskem za loňský rok.

„Celkové neproplacené služby za odvedenou práci podle smlouvy činí od února loňského roku do konce března letošního roku téměř čtyři sta padesát tisíc korun,“ uvedl Machovec. Druhá věc, která Machovce znepokojuje, je vyhlášení a hlavně průběh konkursního řízení na úklidovou firmu do nemocnice. Tvrdí, že jméno vítěze mu přišlo anonymně SMS zprávou na mobilní telefon už v únoru. Zaráží ho také zadávání prací pro zdravotnické zařízení mimosušickým firmám. Jako příklad uvedl provozování kotelny, výrobu nábytku nebo dodávku léků.

„Vypadá to, že město nedá příležitost místním podnikatelům, kteří odvádí daně do pokladny města. Práci zadá cizím, kteří odvedou platby někam jinam,“ řekl Machovec.

K ekonomickému fungování nemocnice se vyjádřil člen správní rady nemocnice Petr Novák. „Ke konci loňského roku zkrátila pojišťovna platby o dva a půl milionu korun. V této situaci jsme museli přehodnotit dodavatelsko-odběratelské vztahy a byli jsme donuceni stlačit ceny na minimum, prodloužit splatnost faktur, zjistit, zda je firma schopna poskytnout slevy. To se týkalo samozřejmě nejen úklidové firmy,“ vysvětlil Novák. Výsledky konkursního řízení na úklidovou firmu nejsou zatím známy.

„Vybírali jsme podle kvalitativních a kvantitativních předpokladů,“ dodal Novák. Podobným příkladem je i kotelna a dodávky léků. Nemocnice se snaží šetřit na každém kroku, aniž by to pocítili pacienti. Podle Novákových slov záleží na místních podnikatelích, jakou cenu a kvalitu služeb nabídnou. V případě, že jejich nabídka bude zajímavější, správní rada nemocnice se spolupráci se sušickými firmami rozhodně nebrání.

DANA PELEŠKOVÁ, Plzeňský deník, 19.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?