Malá vitaminová bomba

14. 2. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plody jeřábu obecného se hodí jak k přímé konzumaci, tak na přípravu kompotů, likérů, sirupů, džemů, želé i na sušení. Spolehlivým znakem zralosti plodů jsou stopky – čím jsou červenější, tím jsou bobule zralejší. Sbírat by se ale jednoznačně měly jen do příchodu mrazů.


ilustrační foto

Sladkoplodou odrůdu jeřábu od divoké poznáme podle ozubení listů – sladkoplodý má listy „zoubkované“ do poloviny, nejedlá přírodní forma po celém jejich obvodu. Důležitým znakem vhodnosti ke konzumaci je však i chuť bobulí, nahořklé plody se k jídlu příliš nehodí.
Plody jeřábu obecného (Sorbus aucuparia), tedy červeného, obsahují kromě dalších složek i vitamin C (60–110 mg/ 100 g), mají mírně projímavé a močopudné účinky. V lidovém léčitelství se používají ke snížení krevního tlaku, jsou vhodným pomocným detoxikačním prostředkem užívaným k podpoře jaterních a ledvinových funkcí a tlumí bolest.

Aronie - vitaminová bomba

V poslední době se však u nás značně rozšířilo vysazování černoplodé jeřabiny – aronie (Aronia melanokarpa), která je v přírodní medicíně také velmi oblíbená.

Plody černé jeřabiny obsahují množství antioxidantů, ovocných kyselin, pektinů, tanin, vitamin C, vitaminy skupiny B, provitaminu A a také rutin. Z minerálních látek draslík, vápník, hořčík, železo, měď, mangan, molybden, kobalt, jod, fluor, antokyanová barviva. Látky obsažené v plodech aronie snižují krevní tlak (rutin obsažený v plodech se používá k výrobě léčiv proti vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze i žaludečním vředům), tlumí bolestivost a zlepšují metabolismus.

Je ověřeno, že konzumace aronie snižuje hladinu cholesterolu v krvi nemocných aterosklerózou, ale je vhodná i při revma a dně (zvyšuje vylučování nežádoucích solí z těla). Odborníci o aronii hovoří jako o „malé vitaminové bombě“. Sušená aronie je výborným lékem při ledvinových a žaludečních potížích. Sušené plody jsou vhodné k přípravě čajů, lžičku marmelády můžeme používat několikrát denně při ledvinových kamenech a revmatismu a na posílení imunity.

Stejně jako plody červeného jeřábu jsou i plody aronie vhodné také pro diabetiky. Velmi cennou látkou je v nich totiž sorbit, který se z plodů získává průmyslově a v jídelníčku diabetiků slouží jako sladidla, která v lehčích případech choroby nezatěžují funkci metabolismu sacharidů tak nepříznivě jako sladidla cukerná. Sorbit je rovněž základem pro získávání kyseliny askorbové.

Jeřáb oskeruše

A ještě se zmiňme o jednom jeřábu, který u nás roste poměrně vzácně, vyskytuje se v Českém středohoří a na jihovýchodě Moravy. I plody jeřábu oskeruše (Sorbus domestica) člověka zajímají – necháme-li je uležet, lze je jíst bez jakékoli další úpravy, ale také je lze sušit, dělat z nich kompoty a džemy. Pomleté sušené oskeruše používají znalci k ochucování jídel (mají příchuť skořice).
Také plody oskeruší mají léčivé účinky: používají se při střevních potížích (sušené proti průjmům, syrové mají naopak projímavé účinky), na revma a ke snížení horečky. Obzvláště oblíbená je však u nás výroba likérů či velmi kvalitní pálenky – oskerušovice, kterou prý po smíchání s bylinkami a medem je možné léčit i nachlazení.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?