Malajsie láká turisty na plastické operace

3. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostrov Penang u Malajsie je už řadu let oblíbenou turistickou destinací. Nyní však nachází nové způsoby, jak přilákat návštěvníky – nabízí turistům plastické operace...


Ostrov Penang u Malajsie je už řadu let oblíbeným turistickým místem. Nyní však objevuje nové způsoby, jak přilákat návštěvníky - nabízí plastické operace.

Penang je znám jako světové centrum výroby silikonu. Každoročně vyváží miliony počítačových čipů. Nyní se však chce proslavit jiným typem silikonu - tím, který se používá pro prsní implantáty.

Zdravotnická turistika - nový fenomen

Specializované cestovní agentury jako například firma Beautiful Holidays nabízí turistům pobyty, během kterých si mohou jednak užít klasických letních radovánek a přitom podstoupit plastickou operaci. Jen za poslední rok využilo této nabídky přes 70 tisíc turistů.

„Na poli mezinárodní turistiky máme velké konkurenty, především Hongkong, Phuket nebo Bali. Ale z hlediska doplňkového trhu, kterým je právě lékařská turistika, vedeme my…“ říká malajsijský ministr cestovního ruchu Datuk Kee Phaik Cheen a dodává: „Máme velmi dobře vyškolený zdravotnický personál. Ošetřovatelská služba je opravdu na vysoké úrovni.“

Řada lékařů však s myšlenkou takzvané zdravotnické turistiky polemizuje. Před řadou rizik varuje například londýnský plastický chirurg Nick Percival:

„Kolik toho víte o lékaři, který vás bude někde v Malajsii operovat? Letíte na dovolenou a teprve tam se poprvé setkáte s chirurgem, kterému svěříte svoje tělo,“ říká dr. Percival. „Co když nastanou po operaci nějaké komplikace? Jak je budete někde tisíc kilometrů od domova řešit?“

Britský chirurg dodává, že rozhodně není příliš rozumné vydat se po operaci na několikahodinovou cestu letadlem; pacient se totiž vystavuje riziku hluboké žilní trombózy.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 2.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?