Malý Iráčan Muhammad tuberkulózu nemá

18. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Výsledky prokázaly, že podezření na TBC bylo mylné," řekla mluvčí nemocnice. Irácký chlapec s vrozenou vadou močových cest nyní čeká na vyjádření odborníků, kteří zřejmě tento týden zvolí postup léčby...


PRAHA - Roční Muhammad, u něhož lékaři v posledních dnech prověřovali podezření na tuberkulózu, tímto onemocněním netrpí. „Výsledky prokázaly, že podezření na TBC bylo mylné,“ řekla v pátek mluvčí nemocnice Eva Jurinová. Irácký chlapec s vrozenou vadou močových cest nyní čeká na vyjádření odborníků, kteří zřejmě tento týden zvolí postup léčby.

Muhammad zůstává na infekčním oddělení, dokud nebudou dokončeny testy na další infekční choroby a na běžné oddělení se vrátí pravděpodobně o víkendu, dodala mluvčí.

O podezření na tuberkulózu u jednoho ze tří iráckých dětí, které se v Motole léčí, informovala ve čtvrtek Mladá fronta Dnes. Muhammadovi totiž narozdíl od starších dívek neudělali lékaři v Basře rentgenové snímky, protože polní nemocnice nemá speciální zařízení pro uchycení malého dítěte. Rentgenové vyšetření, které absolvoval v Praze, pak vyvolalo podezření, že by mohl nakažlivé onemocnění mít.

Jelikož byl preventivně umístěn do izolace na infekční oddělení, přišel o středeční návštěvu několika amerických diplomatů, kteří se tak přišli podívat jen na dvanáctiletou Zajnab a desetiletou Bídur.

Podle Jurinové byla jejich návštěva velice neoficiální a spontánní a trvala déle, než všichni očekávali. Ani ošetřujícím lékařům „rozptylování“ dětí nevadilo. Cítili se naopak polichoceni, neboť podle Američanů je dětské kardiocentrum, kde leží Bídur, dokonce na vyšší úrovni než to jejich, uvedla mluvčí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?