Máme toho plné zuby, říkají karlovarští internisté

19. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Směnný provoz, který lékařům na interním oddělení karlovarské nemocnice nařídil generální ředitel Zdeněk Horák, vykonávají internisté už z posledních sil.


„Máme toho plné zuby a síly nám ubývají. Dvanáct hodin sloužíme a pak fárá druhá směna. Rušíme ambulance, protože na ně nemáme čas. Nevíme, dokdy to vydržíme, sil nám ubývá,“ uvádějí lékaři z interny.

Směnný provoz interně nařídil generální ředitel Zdeněk Horák kvůli tomu, že lékaři vypověděli Dohodu o pracovní činnosti, podle níž mají zajišťovat pohotovostní službu.

Zatímco čtyři oddělení přistoupila na dohodu s vedením nemocnice, patnáct lékařů z interny na požadavcích trvá a přesčasy sloužit i nadále odmítá.

„Od pátku 14. května začal na interním oddělení karlovarské nemocnice platit směnný provoz, který je dle vyjádření České lékařské komory non lege artis (tzn. není v souladu s pravidly). Zaměstnavatel tento provoz nařídil jednostranně a dle naší právní rozvahy nezákonně v několika ohledech, přičemž nedodržení zákonné oznamovací povinnosti 14 dnů uznal při jednání s právníkem i generální ředitel Horák,“ uvedl Peter Igaz, předseda Lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice.

Podle něj je odborná stránka zavedení směnného provozu však mnohem závažnější a nese pro pacienty okresu a i celého kraje mnohem vážnější riziko omezení péče.

Zatím jsou za směnného provozu schopni lékaři z interního lůžkového oddělení zabezpečit nanejvýš kvalitu víkendového provozu i v normální pracovní dny do konce všedního týdne. Aby byla alespoň tato kvalita péče udržena i poté, bude nutné povolat další odborné lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?