Mammograf odhalil sedmině žen zdravotní problémy

29. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze dvou stovek vyšetřených žen byl lékařem zaznamenán pouze jediný sporný nález. K doplňujícímu došetření bylo pozváno třináct pacientek a ke stálému pozorování dvacet žen...


Liberec - Na dvě stě tři žen využilo nabídky mammografického vyšetření na sobotní akci s názvem: Jeden den pro mammologii. Ženy starší čtyřiceti let tak mohly podstoupit bez doporučení lékaře vyšetření a ještě týž den se dozvědět výsledek. Účast zájemkyň byla přímo ohromující. „Od rána tu je nával. Mnoho žen například nevědělo, že se mohou předem na určitou hodinu objednat, aby nemusely dlouho čekat,“ sdělil rentgenolog z oddělení RDG liberecké polikliniky v Klášterní ulici MUDr. Jan Bubeník.

Na vyšetření přicházely ženy už čtyřicetileté v průměru nejvýše do pětapadesáti let. Důvodem byl jednak strach z nádorových onemocnění, ale i bezplatná nabídka této akce. „Slyšela jsem, že rakovina prsu je vyléčitelná, pokud se podchytí ve stadiu vzniku. Vím, že mammografické vyšetření odhalí i drobné odchylky. Vždycky je lepší využít prevence než bude pozdě,“ svěřila se osmačtyřicetiletá Jana z Liberce.

„Nemám ráda návštěvy lékařů, když se musím objednat a čekat a potom jít na vyšetření a zase čekat na výsledky. Takovéto akce mi vyhovují. Rozhodnu se a jdu,“ vysvětlila svou návštěvu na RDG jedenačtařicetiletá temperamentní žena z Jablonce nad Nisou.

Celkové vyšetření, které zájemkyně absolvovaly, trvalo bezmála půl hodiny. Do ordinace chodily ale po sobě po pěti minutách. Ze dvou stovek vyšetřených žen byl lékařem zaznamenán pouze jediný sporný nález. „V tomto případě se nedá s určitostí říci, zda jde o vznikající zhoubné bujení. Pacientku je třeba nadále sledovat,“ uvedl lékař. K doplňujícímu došetření bylo pozváno třináct pacientek a ke stálému pozorování dvacet žen.

Sobotní akci pořádal ve spolupráci s oddělením RDG, zdravotními pojišťovnami a Českou spořitelnou Nadační fond Růže. Zkušenosti s odhalováním zhoubných nádorů prsu jsou alarmující. Lékaři pomocí mammografického vyšetření odhalí v průměru tři případy nádorových onemocnění každé dva dny. „Pokud se nádorové onemocnění prsu odhalí včas, je šance na jeho úplné vyléčení. Mammografie je zatím jediná metoda, která dokáže nádor odhalit ve stádiu zrodu,“ upozornil rentgenolog.

Pracoviště RDG na liberecké poliklinice v Klášterní ulici je jediným v okrese. Spádové oblasti ale zasahují do České Lípy a okolí. „My jsme byli pro tuto akci vybráni z patnácti míst České republiky,“ sdělil lékař.

Sobotní akce nahradila avizovaný mammografický screening, který měl od 1. ledna letošního roku pravidelně sledovat ženskou populaci ve věku 45 až 65 let.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký kraj, 29.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?