Mamograf dostal výjimku. Na rok

5. 1. 2009 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy, které jezdily na mamografické vyšetření do blanenské nemocnice, mohou být o něco klidnější. Ministerstvo zdravotnictví totiž blanenské nemocnici o rok prodloužilo licenci na mamografické vyšetření prsu. Ženy tak nebudou muset dojíždět jinam...


Nemocnici totiž hrozilo, že od tohoto roku nebude moct provádět vyšetření, které pomáhá odhalit rakovinu prsu. A aby toto bezplatné vyšetření Všeobecná zdravotní pojišťovna hradila, musí jej během roku využít nejméně pět tisíc žen. Do Blanska však loni zavítalo jen čtyři tisíce dvě stě zájemkyň.

Přesto speciální komise ministerstva zdravotnictví blanenské nemocnici licenci na mamografický screening prodloužila.

„Mohu potvrdit, že jsme udělili Nemocnici Blansko výjimku. Licenci jsme ale prodloužili pouze o rok,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Zároveň doplnil, že počet požadovaných vyšetření musí být příští rok splněn.

Ženy z Blanenska a Boskovicka tak nebudou muset dojíždět na preventivní vyšetření do Brna či Svitav.

„Jsme přesvědčeni, že kdybychom o mamograf přišli, mnoho žen by na prohlídky nešlo,“ uvedl ředitel nemocnice Milan Klusák s tím, že v tomto případě hraje velkou roli dopravní dostupnost.

„Určitě by to byl problém pro ženy, které mají blíž do Blanska a Boskovic. Myslím, že pokud by to akutně nepotřebovaly, do Brna by nejely,“ dodal s tím, že oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví ještě nezná. „V tuto chvíli proto nemůžu říct nic bližšího,“ dodal Klusák.

Na mamografické vyšetření jezdí jednou za dva roky i Dagmar Derňárová z Boskovic. „Poprvé jsem šla na vyšetření až po padesátce. Poslal mě tam můj gynekolog. Měla jsem trochu strach, ale vůbec to nebolelo, ani to nebylo nepříjemné. Určitě bych to radila všem ženám,“ uvedla žena, která navštěvuje mamograf v Blansku i ve Svitavách.

„Byla by škoda, kdyby ženy přišly o možnost vyšetření blízko bydliště. Sama za sebe můžu říct, že si neumím představit, že bych sama jela do do Brna na preventivní vyšetření mamografem. To opravdu jen v nejnutnějších případech,“ dodala.

Podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví mají na bezplatné vyšetření prsu nárok všechny ženy od pětačtyřiceti let do devětašedesáti let. V Blansku mají ženy možnost využít mamografické vyšetření už od pětatřiceti let.

Podle ředitele nemocnice prevenci hradí některé pojišťovny ženám už od čtyřiceti let. „Právě od čtyřicítky doporučujeme všem ženám zajít na preventivní prohlídky. Často se totiž stává, že jsme odhalili karcinom prsu i u mladších pacientek,“ řekl Milan Klusák.

U většiny nemocných mamograf odhalil karcinomy takové velikosti, které samovyšetřením nebo klinickým vyšetřením nelze zachytit.

Martina Vašková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?