Mamograf v Žatci zůstává, ale pacientky uspěly jen zčásti

28. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna bude v nemocnici v Žatci proplácet pouze vyšetření vyžádané lékařem. Pokud bude chtít žena preventivní prohlídku z vlastní vůle, bude muset na vyšetření jet jinam.


Žatecká nemocnice nakonec o mamograf, na který docházejí ženy z širokého okolí na vyšetření prsou, nepřijde. Vedení zdravotnického zařízení se dohodlo s největší pojišťovnou, ta ale zaplatí jen výkony objednané odborným lékařem.

Záměr pojišťovny zrušit v Žatci mamografické vyšetření vyvolal před časem velkou vlnu nevole, vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dostalo od žen ze Žatce a okolí také petici s velkým počtem podpisů, která požadovala ponechání přístroje v nemocnici a jeho další fungování bez omezení.

„Ostře protestujeme proti zrušení mamologického vyšetření v žatecké nemocnici. Vyšetření bude pro ženy z okresu Louny méně dostupné, za vyšetřením bude nutné cestovat, což v některých případech znamená dojezdovou vzdálenost okolo sta kilometrů. To se ani nezmiňujeme o časových a finančních nákladech,“ uvádí se v petici, která putovala k řediteli VZP Pavlu Horákovi.

O mamograf bojovalo také vedení nemocnice, které vyvracelo argumenty pojišťovny, že pracoviště nesplňovalo některé zákonné podmínky.

Nemocnice i pacientky nakonec prosadily svou, mamograf v Žatci zůstane, bude ale jen pro potřeby tzv. diagnostické mamografie, pojišťovna tedy bude proplácet jen výkony, které doporučí odborný lékař a jen u žen s podezřením nebo už s prokázaným problémem. Preventivní vyšetření v Žatci nebudou.

„VZP přistoupila na variantní řešení. Diagnostická mamografie bude ponechána ve smlouvě o poskytnutí a úhradě zdravotní péče, ale s upozorněním, že všechny neoprávněně vykázané výkony budou odmítnuty,“ potvrdila informace Deníku o zachování mamografu v nemocnici Kamila Bradáčová z krajské pobočky VZP.

VZP totiž tvrdí, že v Žatci se prováděl tzv. šedý screening, tedy že nemocnice i přes zákaz vykazovala preventivní výkony. Svědčí o tom prý množství různých diagnóz. Současné vedení nemocnice ale říká, že se nic takového už neděje.

Preventivní vyšetření prsou tedy v Žatci určitě nebude, alespoň prozatím. VZP doporučuje pacientkám cestovat do Chomutova, Ústí nebo Děčína, což jsou z některých obcí okresu Louny dost vzdálená místa. Vedení nemocnice se prý bude dál snažit s VZP jednat. Že by se ale podařilo vyjednat i preventivní snímání, to věří málokdo.

Pro prevenci jsou totiž určena speciální mamologická centra, nejbližší je právě v Chomutově. Vedení nemocnice slíbilo, že se pokusí s tamní nemocnicí navázat bližší spolupráci, v úvahu by připadala jakási pobočka. Zda s tím ale bude souhlasit VZP, a zda se to vůbec podaří realizovat, to zůstává otázkou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?