Mamograf za dvacet milionů: bezpečnější a přesnější

13. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přístrojem k vyšetření prsu v hodnotě zhruba dvaceti milionů korun je vybaveno nové mamodiagnostické pracoviště v porodnici Fakultní nemocnice Brno na Obilním trhu...


Brno -

Jedná se o první zařízení svého druhu instalované v České republice, které nahradilo přístroj sloužící v porodnici necelých deset let.

„Náklady uhradila nemocnice ze svého rozpočtu. Špičkový mamograf je dostatečnou zárukou pro ženy i lékaře, že dostávají co nejpřesnější nález. Současně je navíc jeho provoz bezpečný jak pro pacientku, tak pro personál, neboť dávky radiace jsou minimální,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Brno Jan Burian.

Snížená dávka záření je důležitá také vzhledem k nedávno zavedenému screeningovému programu, v jehož rámci jsou pravidelně vyšetřovány každé dva roky ženy starší 45 let.

„Díky novému vybavení budeme schopni zvýšit počet vyšetřených žen,“doplnil vedoucí lékař Karel Dvořák. Za osm měsíců screeningu vyšetřili na Obilním trhu zhruba 4500 žen.

„U devětadvaceti z nich jsme prokázali zhoubné nádorové onemocnění mléčné žlázy. V patnácti případech jsme však nádor zachytili v samotném počátku, takže mají velkou šanci na úplné vyléčení,“ upřesnil Dvořák.

Pacientky se mohou objednávat také e-mailem

Denně přichází kolem šesti desítek žen bez objednání. Situaci si však podle lékařů zbytečně komplikují ženy samy.

„Většina z nich se totiž dostaví hned ráno kolem sedmé osmé hodiny, přestože fungujeme i do pozdních odpoledních hodin,“ podotkl Dvořák.

Využít lze přitom i možnost objednat se pomocí internetu a nepříjemné čekání si tak ušetřit. Mamodiagnostické pracoviště zajišťuje komplexní diagnostiku pro pacientky z jihomoravského regionu.

Spolupracuje s ostatními klinickými obory a v případě pozitivního nálezu je pacientkám zajištěna i ostatní péče.

Brněnský a jihomoravský deník, 13.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?