Manažeři nemocnic v Karlovarském kraji prý mohli ušetřit milióny

11. 5. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Milióny korun nemocnici nebo zdravotním pojišťovnám mohli zřejmě podle některých vyjádření ušetřit bývalí manažeři z České zdravotní, kteří v letech 2006 a 2007 řídili Karlovarskou krajskou nemocnici, a. s. (KKN).


Uvedl to včera u soudu s manažery Davidem Hanzlem a Vladimírem Keřkou, obžalovanými z porušení povinností při správě cizího majetku, pozdější generální ředitel KKN Jiří Fojtík.

Podle obžaloby manažeři rozhodli o nákupu zdravotnického materiálu pro karlovarskou kardiologii přes spřízněnou Zdravotní distribuční, a. s. Nemocnice tak kupovala dráž, než kdyby materiál brala přímo od dodavatele.

Podle obhájců ale tím škoda nemocnici nevznikla, protože zdravotní pojišťovny proplatily stejně nemocnicí vykázanou cenu. Podle Fojtíka to ale není tak docela pravda. V roce 2006, kdy nová kardiochirurgie v nemocnici v Karlových Varech začínala, dostávala od pojišťoven úhrady výkonové.

Od roku 2007 pak ale financování začalo být paušální. „Když jsme my v roce 2008 udělali výběrová řízení, nakoupili jsme stejný materiál o 50 % i více levněji. A protože pojišťovny berou nemocnice jako celek a my jsme se vešli do limitů, paušální úhrada nám krácena nebyla. Ušetřili jsme tím desítky miliónů,“ uvedl dnes Fojtík.

Podotkl, že kdyby se zdravotnický materiál nenakupoval přes prostředníky, ušetřily by buď nemocnice, nebo pojišťovny veřejné peníze. Zisk v případě dvouletého působení České zdravotní v KKN skončil u soukromé firmy.

Sama KKN v rámci soudního jednání vyčíslila zbytečně vynaložené peníze na dva milióny. Je to ale jen rozdíl v cenách, které platila nemocnice Zdravotní distribuční a kolik by platila přímo výrobci. Skutečná tržní cena by ale při soutěži byla zřejmě výrazně nižší, řekl Fojtík.

U soudu svědčil i bývalý ředitel nemocnice Karlovy Vary Jiří Štefan. Popsal například, že před příchodem manažerů z České zdravotní do krajské akciovky bylo běžné, že nemocnice získávala slevy a bonusy za objem koupeného zdravotnického materiálu.

Na dotaz, jestli ale počínání manažerů, kteří materiál objednávali přes prostředníky, nějak poškodilo nemocnici, řekl, že ne. Soud bude pokračovat v červenci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?