Marihuana, prevence a paragrafy

26. 10. 2011 9:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiérem Petrem Nečasem zaštítěná pracovní skupina odborníků se usnesla, že v Česku bude možné pěstovat konopí pro léčebné účely. Vládní politici unisono tvrdí – jsme pro využití konopí pro medicínské, nikoliv rekreační účely! Připomeňme, že marihuana účinně tlumí projevy různě vážných chorob, od Parkinsonovy nemoci přes roztroušenou sklerózu a astma až po rakovinu.


Pomáhá i při lupénce, nevolnosti, anorexii a zvracení, podporuje údajně též léčbu nespavosti. Takřka všichni ministři zdravotnictví (a nejen oni) mluví o zásadním významu prevence.

Například se říká, že prevence se vždycky vyplatí – jak pacientovi, tak zdravotnímu systému. A to i finančně. Nabízí se poněkud zlomyslná otázka, zda by nebylo vhodné dovolit použití marihuany i pro preventivní účely. Aby léčba skutečně pomáhala, nelze s ní začít pozdě a zejména nelze podcenit zmíněnou prevenci.

Lékaři to opakují do omrzení. Přestože informovanost lidí stoupá, od teorie k praxi je třeba ujít ještě dlouhou cestu. Jak se často uvádí u jiných nemocí, lékaři, zdravotní pojišťovny anebo osvícenější média sice mohou k prevenci nabádat, ale konečné rozhodnutí je jen na lidech – budoucích pacientech.

Možná se jednou dočkáme situace, kdy bude mladík vysvětlovat policistovi, že kouří marihuanu v rámci prevence Parkinsonovy nemoci. V nadsázce se nabízí otázka, kde končí účinná prevence a začíná ono politiky zatracované rekreační užívání marihuany.

(autor je právník a publicista)

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?