Markery prozradí Alzheimera včas

18. 7. 2010 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Ještě dříve, než se na pacientovi projeví první příznaky Alzheimerovy choroby, lze blížící se onemocnění odhalit pomocí tzv. biomarkerů. Sdělili to američtí vědci na kongresu na Havaji.


Dosud se Alzheimer léčí až od okamžiku, kdy propukne - tedy kdy pacient silně zapomíná a není postupně schopen samostatně opakovat ani běžné denní úkony. Nová diagnostika, vycházející mj. ze skenů mozku, při nichž je možné objevit počínající změny, tzv. plak, a ze sledování biologických ukazatelů jako analýzy páteřního moku, dokáže s vysokou pravděpodobností rozpoznat začínající nástup nemoci zhruba deset let před prvními příznaky.

„Je to obrovský pokrok,“ řekl John Morris z Washingtonovy univerzity v St. Louis listu International Herald Tribune. Zatímco dnes lékař nemůže říci ani při prvních potížích pacientovi s jistotou, zda má skutečně Alzheimera a zda se jeho stav bude zhoršovat anebo zda potíže vymizí, nová diagnostika mu poskytne reálný obraz stavu.

Ronald Peterson z Mayo Clinic v Minnesotě poznamenal, že to na lékaře i na pacienta klade větší nároky, ale umožní díky včasné léčbě konečné stadium nemoci oddálit. Očekává, že počet diagnostikovaných stoupne až třikrát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?