Martin Engel: Ministr Heger o penězích lže, jako když tiskne

4. 2. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání ministra zdravotnictví není důvěryhodné. Chybí nám garance předsedy vlády, se kterými se počítalo, říká předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.


Další jednání podle něj odboráři neodmítají.

HN: Budete dále jednat?

Vyzýváme všechny státotvorné členy vlády, aby se pokusili vyvinout iniciativu k překlenutí toho příkopu. Ale tady mluví každý o něčem jiném. Pořád je to jenom o penězích, my ale také tvrdíme, že v navržené dohodě absolutně chybějí garance.

HN: Jaké garance máte na mysli?

Chtěli jsme, aby se za dohodu zaručil i pan premiér. Při životnosti ministrů zdravotnictví jistě chápete, že já se nemohu spolehnout, že stačí jeho slovo. Nezlobte se, to není vůbec žádný závazek.

HN: Co by podle vás měl premiér Petr Nečas dělat?

Původní návrh byl, že to podepíšou Lékařský odborový klub a ministerstvo zdravotnictví. A jako garanti dohody přidají podpisy i pan premiér a předseda České lékařské komory. Z toho úplně sešlo. Pan premiér řekl, že nic v tomto smyslu garantovat nechce. A nejsou garance, že by přislíbené peníze šly přímo do platů těch lékařů, šlo by to pouze do osobních ohodnocení. Taková nabídka pana ministra je neakceptovatelná.

HN: Takže pět až osm tisíc korun hrubého měsíčně pro lékaře podle vás není zaručeno?

Za prvé, ty peníze nejsou zaručené. Za druhé, ta částka je výrazně nižší, než když pan ministr říkal sto tisíc na lékaře ročně. Tak si propočtěte, kam jsme se dostali za týden.

HN: Částka 100 tisíc korun vycházela podle ministra z vašich výpočtů…

Ne, absolutně ne. Lže, jako když tiskne. Před námi na pátečním jednání o té částce nemluvil. Padla jen suma dvě miliardy, ale kolik by to bylo na jednoho lékaře, jsme se nedozvěděli. Že nabízí každému lékaři 100 tisíc hrubého na rok, řekl pan ministr až před novináři.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?