Martin Holcát exkluzivně: Zvýšení plateb za státní pojištěnce je pro systém klíčové

4. 10. 2013 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
V jednom z dřívějších vydání Zdravotnictví a medicína jsem se dočetl, že platba za státní pojištěnce, resp. její navýšení, nebude mít žádný vliv na situaci v českých nemocnicích. Jde o tvrzení, které hrubě zkresluje realitu.


Ředitelka Nemocnice Na Bulovce paní Zuzana Bonhomme Hankeová ve zmíněném textu mj. tvrdí, že „peníze za státní pojištěnce jdou do pokladen zdravotních pojišťoven, nikoli do těch nemocničních.“

Paní doktorka ovšem pozapomněla dodat jednu ne nepodstatnou skutečnost. Mohli bychom mít úhradovou vyhlášku jakkoli benevolentní a vůči všem segmentům zdravotnictví štědrou, bez peněz na účtech pojišťoven by tento fakt ale nic neřešil.

Jen navýšení plateb za státní pojištěnce nám umožňuje být při tvorbě úhradové vyhlášky na příští rok vůči nemocnicím i ambulantním specialistům vstřícnější. Každý, kdo pracuje ve zdravotnictví, si také jistě z nedávné historie pamatujeme prodlevy v platbách pojišťoven (zejména VZP), průtahy, které se negativně promítaly do hospodaření velkých zařízení i ambulantních ordinací. I zde byly na vině prázdné účty pojišťoven.

Podtrženo, sečteno: zvýšení plateb za státní pojištěnce má na hospodářskou situaci zdravotnictví vliv zcela klíčový. V rámci velmi intenzivních jednání o státním rozpočtu se mi podařilo zajistit navýšení plateb o kompromisních 64 Kč na 787 Kč za jednoho státního pojištěnce.

V celkové sumě to pro české zdravotnictví znamená navýšení částky o 4,7 miliard korun. Vím, že by si každý z nás zdravotníků dokázal představit částku vyšší, musíme ovšem přijmout dnešní ekonomickou realitu a věřit, že se dalšího navýšení plateb za státní pojištěnce dočkáme dříve než za čtyři roky, jak tomu bylo nyní.

Martin Holcát, ministr zdravotnictví

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?