Masarykova nemocnice v Ústí nabízí léčbu arytmie kryoablací

18. 11. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem nabízí ode pátku pacientům šetrnější metodu léčby srdečních arytmií. Nově je bude léčit kryoablací, tedy hlubokým zmrazením tkáně. Na prezentaci to řekl Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní (KZ), pod kterou nemocnice spadá.


První zákrok provedl tým přednosty I. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Pavla Červinky, ústečtí lékaři se během výkonu především školili. Prvním pacientem byl šedesátiletý muž, u kterého se arytmie objevila asi před rokem a podle lékařů mu nepomáhají léky. „Pro pacienta je výhodné hlavně to, že nebude muset užívat žádné léky, že arytmie, která ho trápila několik měsíců, byla definitivně vyléčena,“ řekl Červinka.

Kryoablace spočívá v zavedení speciálních katétrů do míst v srdci, kde arytmie vzniká, a zmražením tkáně hluboko pod bod mrazu pomocí speciálního balonku. Lékaři tím zabrání dalšímu šíření vzruchů, které způsobují fibrilaci srdečních síní. Pacient je při zákroku zcela při vědomí, lékaři jen lokálně umrtvují okolí třísel, kudy zavádí katétry. Už druhý den po zákroku pacient vstává a za tři dny může odejít do domácího léčení. Metoda je vhodná pro pacienty, kteří netrpí arytmií dlouho.

KZ je po pražské nemocnici Na Homolce teprve druhým zařízením v Česku, kde bude kryoablace zavedena do běžné klinické praxe. Do konce roku plánuje ještě deset výkonů, každý rok pak 80 až 100. „Je třeba si uvědomit, že ty výkony jsou poměrně drahé, náklad je zhruba kolem deseti milionů za rok. Ty výkony jsou naštěstí hrazené ze všeobecného zdravotního pojištění, máme nasmlouvané některé menší pojišťovny a doufáme, že se nám podaří nasmlouvat i VZP pro Ústecký kraj,“ doplnil Červinka.

Kromě pacientů z Ústeckého kraje by podle KZ mohla ústecká nemocnice operovat i pacienty z Liberecka a Karlovarska.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?