Masarykův onkologický ústav postrádá prostory

21. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Současné prostory v Masarykově onkologickém ústavu jsou podle vedení nedostačující a provoz ústavu zbytečně svazují. "Pacientů stále přibývá, den za dnem se na nás obrací více lidí z celé republiky. Dokonce nyní zvažujeme, že budeme muset rozšířit počet ambulancí," uvedla mluvčí ústavu Zuzana Joukalová...


Brno - Onkologové však stále citelněji postrádají vhodné prostory.

„Nemůžeme tak například ani zvýšit počty ozařovaných,“ vysvětluje problém vedoucí lékař oddělení radiační onkologie Pavel Šlampa.

Mimobrněnští pacienti, které čeká například šestitýdenní ozařovací kúra, musejí být hospitalizováni po celou dobu, i když by stačilo, kdyby jen docházeli na radioterapii. Pokoje hotelového typu, které by právě podobné situace řešily, ústav nemá k dispozici.

Řešením, o němž se mluví už několik let, by proto mohlo být rozšíření současného areálu ústavu o sousední Bakešovu chirurgickou nemocnici.

Ta už nyní například využívá laboratorních služeb ústavu a telemedicínský systém, napojena je i na ústavní energetické sítě.

„Bylo by to jen logické i z medicínského hlediska. Podobné monoprimariáty v brněnském prostředí plném velkých nemocnic nemají na rozdíl od specializovaných zařízení budoucnost,“domnívá se náměstek MOÚ Jan Žaloudík.

„Navíc Masarykův ústav slouží obdobně jako Bakešova nemocnice především obyvatelům Jihomoravského kraje,“ zdůrazňuje Žaloudík.

Bakešova nemocnice byla vloni převedena pod správu kraje, ten ji ale odmítá bezúplatně předat státu s odůvodněním, že do nemocnice investoval a že obdobné zařízení kraj vBrně potřebuje.

„Nikdy jsme se zásadně nebránili spojení obou zařízení, ale tvrdíme, že náhrada je nutná,“ sdělil náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd.

Se změnou na křesle ministra zdravotnictví ale dosavadní návrhy kraje, který by například za Bakešovu nemocnici získal rád Fakultní nemocnici U svaté Anny, zmizely ve ztracenu.

„S novým ministrem jsme ještě nejednali, schůzka by se měla uskutečnit snad na přelomu června a července. Jednat budeme ve stejném duchu jako dosud. Vzhledem k tomu, co se v poslední době děje například s fakultními nemocnicemi vPraze, bych ještě neházel všechny flinty do žita,“věří Šmíd.

Ministerstvo zdravotnictví se včera k celému případu nevyjádřilo.

Podle odhadu odborníků a náznaků ministerstva zdravotnictví by se Brno mohlo dočkat dalšího spojování nemocnic. K Fakultní nemocnici Brno by se podle některých expertů měla přičlenit nemocnice U svaté Anny. Sloučení Fakultní nemocnice U sv. Anny s jiným zdravotnickým zařízením ale její vedení odmítá.

„Existence řady speciálních lékařských programů a zaměření svědčí o tom, že samostatnost zařízení je opodstatněná,“ řekla mluvčí ústavu Naďa Kuklínková. Zastáncem sloučení je ředitel Fakultní nemocnice Brno Jan Burian.

„Domnívám se, že do budoucna dvě univerzitní nemocnice v Brně být nemohou,“ řekl. Podle něj jsou ale ve městě i jiná zdravotnická zařízení, o jejichž budoucnosti by se mělo jednat. Jako příklad uvedl Bakešovu chirurgickou nemocnici, která je fakticky pouze jedním primariátem.

Jiřina Veselá Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?