Masarykův onkologický ústav školí personál pro neslyšící

13. 2. 2014 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ) školí personál pro neslyšící a nedoslýchavé. Loni jich hospitalizoval téměř 1000. Deset sester se učí znakovou řeč, aby pacientům s tímto handicapem usnadnily pohyb po ústavu a dostatečně jim vysvětlily léčbu. Projekt Haló se stal inspirací pro další zdravotnická zařízení v České republice, informovala ČTK mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzana Joukalová.


„V minulém roce jsme hospitalizovali skoro 10.000 pacientů, z toho bylo 10 procent nedoslýchavých, což je zřejmě nejpočetnější skupina s handicapem. Snažíme se, aby se u nás cítili dobře všichni pacienti,“ řekla Joukalová.

Podle ní je důležité, aby lidé věděli, jaká léčba je čeká, na co se mají připravit a nemuseli se stresovat tím, že pokaždé vysvětlují, že neslyší. „Z toho důvodu vznikla potřeba mít k dispozici sestřičky, které dokážou základní informace týkající se léčby a pobytu přesně tlumočit. Vytipovali jsme 10 dobrovolnic, které začaly chodit na kurzy znakové řeči. Pět z nich navštěvuje pokračovací kurz,“ uvedla Joukalová.

V centrální evidenci, kam musejí přijít všichni pacienti při každé návštěvě ústavu, je piktogramem označeno okénko pro neslyšící. „Znakem s přeškrtnutým uchem je také označený chorobopis neslyšícího, aby o jeho handicapu hned věděli lékaři i ošetřující personál, který v případě potřeby zavolá tlumočící sestřičku,“ řekla mluvčí.

Dodala, že pro lepší orientaci dostal Švejdův a Masarykův pavilon nové informační televizory, kam mohou pracovníci ústavu vstupovat a psát informace. „Nově je také na internetových stránkách zavedena virtuální poradna o výživě, která je pro onkologické pacienty velmi důležitá. Je napojená na skype a v případě potřeby je možné rozhovor pacienta s nutriční terapeutkou tlumočit do znakové řeči,“ sdělila Joukalová.

S projektem Haló MOÚ letos uspěl v celostátní soutěži Bezpečná nemocnice. Zvítězil v ošetřovatelsko-medicínské kategorii. „Podle našich informací jsme jediným zařízením v České republice, které se o neslyšící a nedoslýchavé takto stará. Stali jsme se inspirací pro nemocnice, jejichž zástupci se vyhodnocení soutěže zúčastnili,“ dodala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?