Masarykův onkologický ústav v Brně převzal po Vorlíčkovi Žaloudík

3. 10. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykův onkologický ústav v Brně od října vede jeho bývalý šéf a současný senátor Jan Žaloudík (ČSSD). ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Žaloudík nahradil Jiřího Vorlíčka, který se rozhodl odejít kvůli vysokému věku. V říjnu oslaví sedmdesátiny.


„Jan Žaloudík byl na základě výsledků výběrového řízení ze srpna jmenovaný ředitelem Masarykova onkologického ústavu a na začátku října byl uveden do funkce,“ informovala Čechová.

Vorlíček se pro rezignaci rozhodl v dubnu. Výběrová komise ministerstva zdravotnictví vybírala jeho nástupce z pěti přihlášených kandidátů. Žaloudíka zvolila komise složená ze 24 odborníků.

Žaloudík vedl největší onkologické centrum v zemi už v letech 2000 a 2001. Poté odstoupil, aby mohl kandidovat na děkana Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde byl až do roku 2009. V ústavu působil dále jako lékař, v roce 2010 dostal výpověď pro nadbytečnost.

„Budu pokračovat v tom, co jsem v ústavu v různých pozicích dělal po 30 let,“ řekl ČTK Žaloudík. Zdůraznil, že nemá v plánu činit zásadní změny a chce navázat na rozvíjení ústavu jako špičkového pracoviště.

„Jsem rád, že ústav povede onkolog, který věci rozumí. Jsem přesvědčený, že můj nástupce udělá vše pro rozvoj ústavu. Předpokládám, že profesor Žaloudík naváže na moji práci, stejně jako jsem postupoval já před šesti lety, když jsem ve funkci ředitele střídal profesora Rostislava Vyzulu,“ řekl Vorlíček.

Masarykův onkologický ústav je největší onkologické centrum v ČR. Na rozdíl od ostatních center, která jsou součástí nemocnic, jde o samostatné zařízení. Na 220 lůžkách hospitalizuje ročně na 10.000 pacientů a v ambulancích ošetří 200.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?