Mateřská morbidita je závažný problém veřejného zdravotnictví

20. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká studie dospěla analýzou statistických údajů o prevalenci specifické mateřské morbidity v letech 1993-1997 k zajímavým výsledkům: Pouze 57% žen absolvuje těhotenství a porod zcela fyziologicky. Na 100 porodů připadá 15-25 hospitalizací...


Mateřská morbidita je vážný problém veřejného zdravotnictví. Ve Spojených státech postihne 1,7 miliónu žen ročně. Svými důsledky významně ovlivňuje zdraví plodu a novorozence a může vést k mateřskému úmrtí.

Mateřská morbidita je definována jako stav, který nepříznivě ovlivní fyzické zdraví matky během těhotenství a porodu, kde byl původně předpokládán fyziologický průběh. Lze ji rozdělit do tří skupin:

- vlastní porodnické komplikace,

- onemocnění preexistující před graviditou a graviditu komplikující

- porody vedené císařským řezem.

Americká studie dospěla analýzou statistických údajů o prevalenci specifické mateřské morbidity v letech 1993-1997 k zajímavým výsledkům:

Prevalence jednotlivých typů mateřské morbidity je velmi nízká, celková zátěž však překvapivě vysoká. Na 100 porodů připadá 15-25 hospitalizací pro nějakou těhotenskou komplikaci. Pouze 57% žen absolvuje těhotenství a porod zcela fyziologicky.

Celková mateřská morbidita postihuje 43% žen, z toho 22% porodů je vedeno císařským řezem, 31% připadá na ostatní porodnické komplikace. Závažné, život ohrožující stavy představují méně než 1% případů. Vzhledem k tomu, že ve Spojených státech porodí během jednoho roku kolem 4 mil. žen, je jich vitálně ohroženo několik tisíc. Vážné poporodní krvácení připadá na 2%, ruptura dělohy 0,1%, těžká preeklampsie 0,6% a eklampsie na 0,1% všech porodů.

Mnohým případům mateřské morbidity lze předcházet prevencí. Snížení prevalence případů mateřské morbidity vyžaduje jejich přesnou definici, vymezení rizikových faktorů, systematické monitorování a stanovení všeobecně přijatých odborných postupů.

Řešení problému specifické mateřské morbidity je jedním z cílů projektu Healthy People 2010.

Zdroje:

American Journal of Public Health, Volume 93, Number 9

www.healthypeople.gov

MUDr. Petr Křepelka, www.Zdravi.Euro.cz, 17.10.2003

autor je externím spolupracovníkem redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?