Mateřské mléko prý pomáhá snižovat riziko obezity

4. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mateřské mléko obsahuje protein, který může přispět ke snížení rizika obezity. K tomuto závěru dospěli lékaři z dětské nemocnice v Cincinnati, kteří tvrdí, že pravděpodobnost tloustnutí v pozdějším věku se snižuje úměrně tomu, jak dlouho je dítě kojeno...


NEW YORK -

Američtí vědci pod vedením doktorky Lisy Martinové objevili v mateřském mléce vysokou hladinu proteinu adiponectin, který hraje významnou úlohu v metabolismu tuků a cukrů v těle. Jeho nízká úroveň je spojována s obezitou, diabetem druhého typu, inzulinovou rezistencí a s onemocněním oběhového systému. Naopak vysoký obsah adiponectinu souvisí s nižším výskytem těchto nemocí.

„Vstřebání tohoto proteinu na samém počátku života, v době rychlého růstu a vývoje, může mít dopad na nemoci v dospělosti,“ řekla Martinová, která upozornila, že je to zatím první krok v pochopení vztahu mezi mateřským mlékem a metabolismem. S výsledky práce svého kolektivu vystoupila na konferenci pediatrických společností v San Francisku.

Vědci objevili v mateřské mléce také další protein zvaný leptin, který rovněž pomáhá regulovat tělní tuky. Nicméně hladina adiponectinu je podle nich mnohem významnější než množství leptinu.

Martinová upozornila, že je ještě třeba zjistit, zda má adiponectin nějaký „biologický význam“.

„Víme, že mezi kojením a sníženým rizikem obezity je jasná souvislost, ale nevíme, proč tomu tak je,“ řekl Ian Campbell z amerického národního střediska pro obezitu. Podle něho se toto riziko zřejmě snižuje úměrně tomu, jak dlouho je dítě kojeno.

„Uplatňuje se tady efekt akumulace. Čím déle je dítě kojeno, tím lépe,“ řekl Campbell a připomněl, že mateřské mléko také posiluje imunitu dítěte.

Za zajímavou tuto studii považuje Rosemary Doddsová z National Childbirth Trust. „Tato studie je zajímavá, protože se zaměřuje na to, proč může kojení snížit riziko obezity,“ řekla. Připomněla, že Trust propaguje kojení dětí. „Podporujeme ženy, aby kojily, protože je to nejlepší řešení.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?