Matka ukončila život svého syna milosrdnou injekcí

29. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři se rozhodli omezit "aktivní terapii" u dvaadvacetiletého Vincenta Humberta, který poté zemřel v pátek dopoledne v jedné normandské nemocnici. Po havárii, po níž zůstal paralyzován, zde již tři roky ležel slepý a hluchý...


BERCK-SUR-MER (Francie) - Ve Francii v pátek zemřel milosrdnou smrtí mladý muž, který byl po autohavárii mnohostranně postižený a již dlouho si přál skončit svůj život. K odchodu ze života mu podle agentury AFP pomohla jeho matka.

Lékaři se rozhodli omezit „aktivní terapii“ u dvaadvacetiletého Vincenta Humberta, který poté zemřel v pátek dopoledne v jedné normandské nemocnici. Po havárii, po níž zůstal paralyzován, zde již tři roky ležel slepý a hluchý.

Milosrdná smrt mladého muže oživila ve Francii opět diskuse o

tom, zda mát být legalizována eutanazie. Eutanazie je ve Francii nelegální stejně jako v mnoha jiných zemích. Názory francouzských politiků přitom nejsou zcela jednotné. Předseda vlády a někteří další ministři žádosti o reformu zdravotnictví a uzákonění eutanazie odmítají. „Rozhodovat o životě politikům nenáleží,“ tvrdí premiér v rozhovoru, který vychází v sobotním vydání listu Le Figaro pod názvem „Eutanazie: Raffarin odmítá změnit zákon“.

Ministr sociálních věcí François Fillon ve čtvrtek ale řekl, že je třeba se touto otázkou zabývat. Přidali se k němu i dva poslanci zastupující dvě hlavní

rivalské politické strany - vládnoucí Svaz pro lidové hnutí a Socialistickou stranu - podle nich je nezbytné změnit zákon. „Nemůžeme dopustit, aby se propast mezi zákonem a skutečností prohlubovala,“ řekli shodně Gaetan Gorse a Nadine Morano.

Bývalý ministr zdravotnictví Bernard Kouchner v pátek v rádiu Europe-1 vyslovil silné pochybnosti, že by se v této otázce mohlo někdy dosáhnout jednoty. Připustil ale, že psaný zákon týkající se práva nemocného už umožňuje lékařům „přestat jednat“ bez vědomí postižené osoby. Marii Humbertovou nazval „obdivuhodnou matkou“.

Humbertová a její syn se netajili se svým plánem na dobrovolný odchod ze života. Vincent dokonce již vydal knihu, v níž obhajuje své právo na smrt. V jednom místě žádá prezidenta Jacquesa Chiraka, aby zastavil jeho léčbu.

Lékaři se pokusili Vincenta oživit poté, co mu matka ve středu zřejmě píchla směs barbiturátů. Lékaři rychle zasáhli a pacient upadl do komatu.

Šéf intenzivní péče Frederic Chaussoy ve středisku Heliomarin řekl, že se v pátek ráno sešel lékařský tým, který případ prozkoumá. „Vzhledem ke klinické situaci, zdravotnímu vývoji a několikrát vyjádřenému přání Vincenta Humberta bylo rozhodnuto omezit aktivní terapii,“ řekl Chaussoy a dodal, že rozhodnutí bylo „kolektivní, obtížné a zcela nezávislé“.

„Jsem šťastný, šťastný, že můj bratr je konečně svobodný,“ řekl jeho mladší bratr Laurent v rozhovoru pro televizi LCI. „Je to obrovská úleva.“

Matka se pokusila ukončit synův život v den třetího výročí jeho havárie, kdy zároveň vyšla jeho kniha.

Ministr spravedlnosti Dominique Perben požádal prokurátora, aby „uplatnil zákon s nejvyšší mírou lidskosti a aby vzal v úvahu utrpení matky a jejího mladého syna“.

Marii Humbertovou odvedla policie k výslechu, ale není stíhána.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?