MEDICÍNA

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Vážené kolegyně, vážení kolegové,




s nadcházejícím podzimem k nám dorazilo letos asi vítané ochlazení, které – doufejme – nebude mít na svědomí výraznější vzestup respiračních onemocnění a zejména jejich komplikací. Přesto je na místě připomenout vhodnost očkování proti chřipce, pneumokokovým onemocněním, eventuálně pertusi, především u rizikových skupin obyvatelstva. XI. hradecké vakcinologické dny vyzdvihly nejen potřebu zvýšení proočkovanosti dospělých doporučenými vakcínami, ale poukázaly též na alarmující trend ražený odpírači očkování, který má za následek klesající proočkovanost dětí v rámci povinného očkování. Odborníci hledají cesty k lepší komunikaci lékařů primární péče s „pochybujícími“ rodiči dětí i nástroje pro argumentaci a rozptýlení nepravdivých představ o škodlivosti očkování. Naše Postgraduální akademie, společný vzdělávací projekt České lékařské komory a Postgraduální medicíny, nabídla již loni jeden z prvních seminářů zaměřených na mýty a realitu očkování. Pro velký zájem lékařů připravuje tuto zimu pokračování na obdobné téma. V září a říjnu proběhlo několik dalších sympozií Postgraduální akademie, o nichž vás informujeme, a další se brzy chystají.
Podzimní období provází tradičně řada odborných akcí a udělují se akademická ocenění. V souvislosti s dvěma oceněnými vám přinášíme zprávu z výročního oftalmologického kongresu a nahlédneme i pod pokličku výzkumu sluchu. Dozvíte se také novinky z oblasti výzkumu aterosklerózy.
Malou perličkou – paradoxně na začátku medicínské rubriky – jsou infekční nemoci přenášené netopýry. Ačkoli se s netopýrem v našich oblastech nesetkáváme tak často jako s respiračním virem, může být takové setkání zneklidňující, pokud se ukáže, že netopýr byl nakažený například vzteklinou. A že se to může stát, potvrdili veterináři v polovině září, kdy jednoho takového objevili v pražských Riegrových sadech. Příjemné podzimní dny přeje

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?