Medicína je hudba a dělat ji je jako hrát v kapele

19. 5. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

„Medicína je jako práce v hudebním tělese - buď naslouchám, nebo odpovídám, prostě musím vycítit, jak komunikovat s pacientem, ale i se spoluhráči a posluchači na koncertě. Filozofie muzikanta i lékaře by měla být stejná. A já mám obojí stejně rád, oba obory mě dokonce baví stále víc,“ říká Imran Musa Zangi, „orientální Evropan“, oční lékař, hráč na perkuse a malíř v jedné osobě.

 

Soustřeďovat na svá bedra více činností je jeho zvykem vlastně už od dětství. Možná v tom hraje trochu roli i fakt, že nejednu má dokonce i národnost, rodnou řeč a vlast. Narodil se v roce 1958 v Teheránu íránsko- -iráckým rodičům a jako dvouletý s nimi přijel do Čech, které jsou jeho domovem dodnes.

Jeho otec tehdy v Praze nějaký čas působil v diplomatických službách, později absolvoval postgraduální studium analytické chemie, pracoval v Ústavu pro výzkum rud a ještě později v zahraničním vysílání Čs. rozhlasu a externě ve Filmovém studiu Barrandov, kde dělal dabing a titulky z perštiny a arabštiny. Maminka vystudovala textilní návrhářství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, svá díla vystavovala po celém světě a po letech se po manželově smrti odstěhovala do USA. Doma, „v malém Orientu v Praze“, se mluvilo persky, arabsky a česky.

„Pocházím ze dvou absolutně odlišných nár



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?